sandal logo

larissa

Το Καπλάνι της Βιτρίνας επιστρέφει στο Θεσσαλικό Θέατρο

Εκτύπωση

Κοινωνικός Διαμοιρασμός:

ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

Β΄ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2023-24

ΤΟ ΚΑΠΛΑΝΙ ΤΗΣ ΒΙΤΡΙΝΑΣ

Της Άλκης Ζέη

Θέατρο «Κώστας Τσιάνος»

Πρεμιέρα 3η Μαρτίου 2024

Το 2023 ήταν η χρονιά που κηρύχθηκε επίσημα από το ΥΠΠΟΑ «Λογοτεχνικό Έτος Άλκης Ζέη», γιορτάζοντας τα 100 χρόνια από τη γέννηση της μεγάλης συγγραφέως. Το Θεσσαλικό Θέατρο συμμετείχε σε αυτόν τον εορτασμό ανεβάζοντας το πιο δημοφιλές και πολυαγαπημένο μυθιστόρημα της για παιδιά - και όχι μόνο- Το Καπλάνι της Βιτρίνας, στην Παιδική του Σκηνή. Η παράσταση ολοκλήρωσε με μεγάλη επιτυχία τον πρώτο της κύκλο και η αυξημένη ανταπόκριση του κοινού και των σχολείων κάνουν Το Καπλάνι της Βιτρίνας να επιστρέψει στο Θεσσαλικό θέατρο και στη σκηνή «Κώστας Τσιάνος» από την Κυριακή 3 Μαρτίου έως την Κυριακή των Βαΐων 28 Απριλίου.

Καλοκαίρι. Η μαγική εποχή των παιδιών. Θάλασσα, παιχνίδι, εξερευνήσεις και ατέλειωτες νύχτες με μαγικές ιστορίες κάτω από τ’ αστέρια.
Μια παρέα παιδιών στο Λαμαγάρι της Σάμου, θα ζήσει μια περιπέτεια που θα αλλάξει τη ζωή τους για πάντα.

Η δικτατορία του Μεταξά στις 4 Αυγούστου του 1936, θα οδηγήσει τα παιδιά να πάρουν μέρος σε μυστικές αποστολές για να βοηθήσουν τον ξάδερφο της Μέλιας και της Μυρτώς, τον Νίκο, που είναι φοιτητής και κινδυνεύει με φυλάκιση. Ο Νίκος κρύβεται στο Μύλο με το σπασμένο φτερό μέχρι να μπορέσει να διαφύγει στην Ισπανία που γίνεται εμφύλιος πόλεμος για να πολεμήσει για την Δημοκρατία. Όσο δύσκολα όμως κι αν είναι τα πράγματα τα παιδιά έχουν τη βοήθεια ενός τίγρη που βρίσκεται βαλσαμωμένος μέσα σε μια βιτρίνα στο σαλόνι του σπιτιού της Μέλιας και της Μυρτώς. Το Καπλάνι -όπως λένε τον τίγρη στη Σάμο- έχει την ικανότητα να ζωντανεύει μέσα από τις ιστορίες που τους διηγείται ο Νίκος και όταν χρειαστεί, με το δικό του μαγικό τρόπο, να παίρνει μέρος στις δύσκολες αποστολές των παιδιών, να τα βοηθάει και να τα προστατεύει.

Το Καπλάνι της βιτρίνας είναι μια ιστορία για την συναρπαστική πορεία που ακολουθούν όλα τα ζωντανά πλάσματα, άνθρωποι και ζώα, για να ζήσουν έτσι όπως είναι φτιαγμένα από την φύση: Ελεύθερα.

Σημειώμα προέδρου , κυρίου Φώτη Τζατζάκη:
Το Καπλάνι της βιτρίνας, ένα έργο-σταθμός για την ελληνική παιδική -και όχι μόνο- λογοτεχνία, ζωντανεύει στο σανίδι του Θεσσαλικού Θεάτρου σε διασκευή και σκηνοθεσία Δήμητρας Λαρεντζάκη. Η χαρισματική γραφή της Άλκης Ζέη αποτυπώνει με τρόπο μοναδικό την επίδραση ιστορικών στιγμών στη ζωή καθημερινών ανθρώπων και τη συναρπαστική πορεία που ακολουθούμε άνθρωποι και ζώα για να ζήσουμε όπως η φύση μας προορίζει: Ελεύθεροι.

Αν και απευθύνεται σε παιδιά, καταφέρνει να θίγει ώριμα θέματα και να αναδεικνύει υπέροχα και βαθιά νοήματα. Κινούμενο ανάμεσα στη φαντασία και την πραγματικότητα, στο γέλιο και τη συγκίνηση, στη χαρά και τη λύπη, απεικονίζει την ατμόσφαιρα επί δικτατορίας Ιωάννου Μεταξά, όπως τη βίωσε η ίδια η συγγραφέας στην παιδική της ηλικία. Βλέπουμε, έτσι, την ιστορική συγκυρία με ενδιαφέρουσα διαδοχική εξέλιξη και πλασματική απλότητα.

Το αριστουργηματικό αυτό έργο, λοιπόν, αποτελεί μία ιδανική επιλογή για τα παιδιά, αλλά και για τους μεγαλύτερους, για όλους όσοι επιθυμούν να κατανοήσουν τις συμπεριφορές των παιδιών και τα «ΕΥ-ΠΟ, ΛΥ-ΠΟ» τους…

Σκηνοθετικό σημείωμα:

Το Καπλάνι της βιτρίνας είναι μια ιστορία φωτεινή όπως είναι τα καλοκαίρια και σκοτεινή όπως οι δικτατορίες. Μέσα από την αυτοβιογραφική ιστορία της Άλκης Ζέη και τα παιδικά της χρόνια στη Σάμο Το καπλάνι της βιτρίνας, η μικρή βαλσαμωμένη τίγρη σε μια βιτρίνα στο σαλόνι του σπιτιού, ακολουθεί ένα καλοκαίρι που δεν θα είναι όπως τα άλλα. Το παιχνίδι και η ανέμελη ζωή των παιδιών, θα έρθει να συναντήσει μια πραγματικότητα σκληρή μέσα από την επιβολή μιας δικτατορίας, όπως την ορίζει η πολιτική πρακτική του φασισμού.

Τίποτα όμως δεν μπορεί να σταματήσει τη μαγική ικανότητα των παιδιών να παλεύουν με όπλα ανίκητα στις μάχες της ζωής.

Η φαντασία και το παιχνίδι, η πίστη και η αθωότητα. Η ομορφιά και η ασχήμια του κόσμου χωρίς ψεύτικα φίλτρα - η αλήθεια μέσα από τα μάτια των παιδιών, που δύσκολα μπορεί κανείς να κρυφτεί γιατί “έτσι κι αλλιώς τα ξέρουν όλα” είναι ένα ατέλειωτο καλοκαίρι που όλοι μέσα του ξέρουμε πώς μπορούμε να ζήσουμε ελεύθεροι.

Και γι’ αυτή την ελευθερία μπορούμε να βρούμε τη δύναμη να επαναστατήσουμε ενάντια σε χειμώνες φασισμού που η δημοκρατία δεν μπορεί να ζήσει.

Η παράσταση ακολουθεί επί σκηνής το μυστικό δρόμο των παιδιών και του καπλανιού, αλλά και κινηματογραφικά μέσα από την οθόνη που μεταμορφώνεται το πανί του Μύλου με το σπασμένο φτερό, ανοίγοντας ακόμα περισσότερο τη μαγική εκείνη διάσταση που έχει πάντα η οπτική γωνία των παιδιών και η χωρίς όρια φαντασία τους.

Ίσως γιατί εκεί όταν όλοι επιστρέφουμε μπορούμε να είμαστε Ελεύθεροι.
Δήμητρα Λαρεντζάκη

240301 kaplani vitrinas 1

Ταυτότητα παράστασης

Διασκευή – Σκηνοθεσία - Στίχοι τραγουδιών: Δήμητρα Λαρεντζάκη
Σκηνικό: Κατερίνα Παπαγεωργίου
Κοστούμια: Μαρία Καβαλιώτη
Μουσική: Κώστας Βόμβολος
Χορογραφίες-Διδασκαλία κίνησης: Πασχαλιά Ακριτίδου
Μάσκες: Ολυμπία Σιδερίδου
Video: Πέτρος Σεβαστίκογλου
Video animation: Μπάμπης Βενετόπουλος
Σχεδιασμός φωτισμών: Βαγγέλης Χαλκιαδάκης - Δήμητρα Λαρεντζάκη
Βοηθός σκηνοθέτη: Χριστίνα Βράκα
Υπεύθυνος Παραγωγής: Νίκος Γεωργάκης
Κατασκευή κοστουμιών: Νικολέτα Καΐση
Κατασκευή σκηνικού: Χρήστος Καράκης - Νίκος Ανδριανόπουλος – Στράτος Φράγκου - Βασίλης Τσιούτρας
Κατασκευή «Καπλάνι»: Αλέξανδρος Κωνσταντινίδης
Ήχος – Φως-video: Μάκης Παπατριανταφύλλου – Γιώργος Γκόλαντας-Παναγιώτης Γιαννούλας-Γιώργος Σκούλτσης
Οργάνωση παραστάσεων: Αλέκα Τσινούλη
Φωτογραφίες προγράμματος – παράστασης : Αλέξανδρος Ευθυμιόπουλος
Φωτογραφίες παράστασης: Nίκος Κατσαρός
Τρέιλερ: Life of Film Productions - Δημήτρης Βάλλας
Αφίσα - Πρόγραμμα: Μουτζούρα

Παίζουν ( Αλφαβητικά):
Χριστίνα Βράκα
Νικόλας Γραμματικόπουλος
Ειρήνη Ιωάννου-Παπανεοφύτου
Δήμητρα Καραγιώργου
Αγάπη Μουστρή
Δημήτρης Όντος
Σταμάτης Στάμογλου
Έλλη ΧατζεΪπίδου

Πληροφορίες (8.00π.μ - 3.00μ.μ) 2410-621209

Παραστάσεις πρωινές για σχολεία: 9.30 και 11.30 (Δευτέρα έως Παρασκευή)

Παραστάσεις ανοιχτές στο κοινό:

Κυριακή 3 Μαρτίου 12.00μ.μ.

Κυριακή 10 Μαρτίου 12.00μ.μ.

Κυριακή 31 Μαρτίου 12.00μ.μ

Εισιτήρια για τις Κυριακάτικες παραστάσεις αποκλειστικά μέσω του more.com

https://www.more.com/theater/to-kaplani-tis-bitrinas-1/

Τηλέφωνο κρατήσεων:2410-533417

Χορηγοί επικοινωνίας: ΕΡΤ, ERT3,ASTRA, Formedia TV, ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, TRT, Εφημερίδα Ελευθερία, Πολιτεία Λαρισαίων, Larissanet, Formedia.gr, Larissanet.gr, Larissapress.gr, OnLarissa.gr, Paidis.com, thessaliatv.gr, Tι νέα Λάρισα;, ,Ραδιοφωνική Λέσχη (Τρικάλων) 97,6 Πόλις Radio, Campοs Radio, Formedia Radio, Musica radio, Radio Dee-jay.

240301 kaplani vitrinas 1

Επικοινωνία

ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ
Ίωνος Δραγούμη 1
Τ.Κ. 41222

Τηλ. Κέντρο: 2413 500 200
E-mail: protokolo@larissa.gov.gr

Σχετικά

diavgeia m1

kairos 1