sandal logo

larissa

Εκδήλωση του Δήμου Λαρισαίων στο Δημοτικό Ωδείο για το Ελληνικό και Παγκόσμιο έτος Καβάφη

Εκτύπωση

Κοινωνικός Διαμοιρασμός:

 

Ο Καβάφης της κοινωνικής ευαισθησίας

 

       80 χρόνια μετά το θάνατο του και ακόμα οι ερευνητές δεν μπορούν να ομολογήσουν με ασφάλεια πως «κατέχουν» το έργο του Καβάφη και ότι γνωρίζουν τα περιστατικά της ζωής του που έχουν σχέση με το έργο του.

       Με μια εξαίσια φιλαρέσκεια ο ποιητής φρόντισε να κληροδοτήσει με τέτοιο τρόπο τα χαρτιά του ώστε επί χρόνια να δίνει αφορμές ποιητικού και κοινωνικού σχολιασμού.    

       Το 1968 βρέθηκε το ποίημα « 27 Ιουνίου 1906 2 μ.μ.». Το ποίημα περιγράφει την αυθαίρετη εκτέλεση ενός παιδιού 17 χρονών αντίποινα για το θάνατο ενός Άγγλου αξιωματικού που είχε πεθάνει από ηλίαση, μετά από μια εξέγερση στο χωριό Ντενσουάϊ. Το γεγονός αυτό συγκλονίζει τον ποιητή και τον οδηγό να γράψει άρθρο και να ζητήσει την κατάργηση της θανατικής ποινής.

« κατακρίνω την θανατική ποινή… Μόλις τύχει ευκαιρίαν το κηρύττω όχι διότι νομίζω πως επειδή θα το πω και το γράψω εγώ θα την καταργήσουν αύριο τα κράτη, αλλά διότι τίμια πεπεισμένος ότι λέγοντας το και γράφοντας συντείνω εις τον θρίαμβον της γνώμης μου αδιάφορον αν δεν συμφωνεί κανένας μαζί μου….»

   Πόσο προοδευτική άποψη σε μια Αίγυπτο που ήταν υπό Αγγλική κατοχή και ο Καβάφης είχε αποποιηθεί της Αγγλικής υπηκοότητας και ήταν μόνο Έλληνας.

     Με γοργούς ρυθμούς προχωρά το πολυθέαμα του Δήμου Λαρισαίων στο Δημοτικό Ωδείο στις 28 Μαρτίου και ώρα 9 μ.μ. αφιερωμένο στο Ελληνικό και παγκόσμιο έτος Καβάφη. Η ορχήστρα του Ντίνου Καραποστόλου θα παρουσιάσει μελοποιημένα ποιήματα μεγάλων Ελλήνων συνθετών, παραδοσιακά τραγούδια της Πόλης και της Αιγύπτου. Το αφιέρωμα κινείται σε περιοχές του Καβάφη αχαρτογράφητες ακόμα.

    Την παρουσίαση και το συντονισμό του αφιερώματος την έχει η Βάσω Οικονόμου, τη διαχείριση του φωτογραφικού υλικού ο Γιώργος Μποντικούλης, την αφίσα επιμελήθηκε ο Γιάννης Πέτρου, έρευνα – κείμενα – σκηνοθεσία ο Βαγγέλης Κολώνας. Χορηγός το βιβλιοπωλείο «ΓΝΩΣΗ». Γενική είσοδος 3 ευρώ.     

 

Επικοινωνία

ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ
Ίωνος Δραγούμη 1
Τ.Κ. 41222

Τηλ. Κέντρο: 2413 500 200
E-mail: protokolo@larissa.gov.gr

Σχετικά

diavgeia m1

kairos 1