sandal logo

poli 12
  • Home
  • Ενημέρωση
  • Δελτία Τύπου
  • Με κάθε επισημότητα η Τελετή Υποδοχής και Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στο Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας

Με κάθε επισημότητα η Τελετή Υποδοχής και Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στο Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας

Εκτύπωση

Κοινωνικός Διαμοιρασμός:

Με κάθε επισημότητα έγινε η υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας στο Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας, με τον Δήμαρχο Λαρισαίων, κ.Θανάση Μαμάκο, τελευταίο εκ των λαμπαδηδρόμων που έφεραν τη φλόγα στο θέατρο και να ανάβει τον βωμό, στο κέντρο του εμβληματικού μνημείου.

240422 ypodoxi flogas

240422 ypodoxi flogas

240422 ypodoxi flogas

«Η παρουσία όλων σας εδώ, σήμερα, μας γεμίζει υπερηφάνεια, καθώς γινόμαστε κοινωνοί και πρεσβευτές των συμβολισμών που φέρουν από την αρχαιότητα οι Ολυμπιακοί Αγώνες: την ειρήνη, την εκεχειρία, την αλληλεγγύη, τη συναδέλφωση των λαών, την άμιλλα, την ιερότητα για την ανθρώπινη ζωή, τις αξίες του σεβασμού, της ισότητας και της δικαιοσύνης», υπογράμμισε στο μήνυμά του ο κ.Μαμάκος, απευθυνόμενος στους προσκεκλημένους και το κοινό, που από νωρίς γέμισε τον χώρο εντός και πέριξ του Θεάτρου.

Μήνυμα

«Αυτή η φλόγα, η φλόγα των Ολυμπιακών Αγώνων, περικλείει ισχυρούς συμβολισμούς και μεταλαμπαδεύει σε ολόκληρη την οικουμένη, αξίες και ιδεώδη, τα οποία γεννήθηκαν στην Ελλάδα πριν από 2.800 χρόνια. Από εδώ, από το Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας, στο σταυροδρόμι της Θεσσαλίας, με το ιστορικό και το πολιτιστικό φορτίο τόσων αιώνων, γινόμαστε όλοι εμείς ένας κρίκος στην μοναδική αλυσίδα μιας μεγάλης διαδρομής και απευθυνόμαστε στην Παγκόσμια Κοινότητα, κάνοντας έκκληση για ειρήνη και σεβασμό στις αιώνιες αρχές, τις αξίες και τα θεμελιώδη δικαιώματα. Νιώθω ειλικρινά ευγνώμων και είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που μού δόθηκε η ευκαιρία ως Δήμαρχος Λαρισαίων, να κρατήσω τη δάδα με τη φλόγα των Ολυμπιακών Αγώνων και να ανάψω τον βωμό στην πόλη μας. Με ελπίδα και συγκίνηση, στρέφουμε τα μάτια μας στο Παρίσι, την πόλη του φωτός, που θα φιλοξενήσει την 33η Ολυμπιάδα. Καλή επιτυχία!», σημείωσε ο Δήμαρχος Λαρισαίων, στον χαιρετισμό του.

240422 ypodoxi flogas

Χαιρετισμοί

«Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι το αρχαιότερο ιστορικό γεγονός που εξακολουθεί να γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο: οι αγώνες που γεννήθηκαν στην Ελλάδα πριν από 2800 χρόνια φέρνουν σήμερα κοντά όλη την ανθρωπότητα. Εκατό χρόνια μετά την τελευταία διοργάνωση των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων στη Γαλλία, το Παρίσι ετοιμάζεται να τους φιλοξενήσει και πάλι. Η Πρεσβεία της Γαλλίας και η Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του 2024 βρίσκονται σήμερα εδώ, μαζί με την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή για να αναδείξουν το Ολυμπιακό Ιδεώδες και τις αξίες του Ολυμπισμού που συνθέτουν την κοινή μας πολιτιστική κληρονομιά, αλλά και τους δεσμούς φιλίας που ενώνουν τη Γαλλία και την Ελλάδα. Συμμετέχουμε στην Ολυμπιακή λαμπαδηδρομία από την αφετηρία της στην αρχαία Ολυμπία, όπου αναπαύεται η καρδιά του Πιερ ντε Κουμπερτέν, πρωτεργάτη της αναβίωσης των Ολυμπιακών Αγώνων μαζί με τον Δημήτριο Βικέλα, μέχρι την Αθήνα όπου θα λάβει χώρα η τελετή παράδοσης στη διοργανώτρια Γαλλία, στις 26 Απριλίου. Τίποτα ομορφότερο δεν θα μπορούσε να αναπαραστήσει τη σχέση που ενώνει τους δύο λαούς μας από αυτή την ιερή φλόγα που θα μεταλαμπαδεύσει από πόλη σε πόλη τον ενθουσιασμό όλων μας. Ο δημιουργός της Ολυμπιακής δάδας, Mathieu Lehanneur, εμπνεύστηκε από 3 κεντρικές ιδέες που χαρακτηρίζουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες «Παρίσι 2024»:

240422 ypodoxi flogas

  • Την ισότητα που χαρακτηρίζει τους πρώτους Αγώνες της ισότητας των φύλων και της συμπερίληψης στην Ιστορία,
  • Το νερό που συνδέεται με το διάπλου της Μεσογείου και την υπερωκεάνια Λαμπαδηδρομία μέχρι την Ταϊτή, και εκφράζει την περιβαλλοντική διάσταση των Αγώνων,
  • Τον κατευνασμό που προσφέρει το μήνυμα ειρήνης και ενότητας που προβάλουν οι Αγώνες.

Γιορτή, δέσμευση και κληρονομιά είναι οι 3 λέξεις-κλειδιά που ακτινοβολούν στο πέρασμα της Ολυμπιακής φλόγας, που κάθε μέρα μας φέρνει πιο κοντά στο μεγάλο αυτό γεγονός. Ραντεβού στο Παρίσι!», υπογράμμισε στον δικό του χαιρετισμό ο ο Γενικός Πρόξενος της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη, κ.Jean Luc Lavaud, ως εκπρόσωπος της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων «Παρίσι 2024».

«Αυτή η φλόγα, απ’ όπου περνά, θέλουμε να περνάει αυτό το μήνυμα: Είμαστε όλοι ένα. Είμαστε αδέρφια, πρέπει να μοιραστούμε αυτή την κληρονομιά μας. Με όλους τους Έλληνες και να βγάλουμε μια δυνατή φωνή, για όλον τον κόσμο. Να δείξουμε ότι είμαι όλοι ένα. Γι’ αυτό σήμερα, η Λάρισα, προστίθεται στην αλυσίδα των πόλεων που γίνεται ένας κρίκος στην αλυσίδα όλης της υφηλίου, για να φτάσει στο μακρινό Παρίσι. Εκεί που πιστεύουμε και προσδοκούμε, να μεταφέρει τα μηνύματα. Να γίνουν Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί αγώνες, ΚΑΘΑΡΟΙ», υπογράμμισε, με τη σειρά του ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας, κ.Αθανάσιος Βασιλειάδης.

Η Τελετή Υποδοχής και Αφής

Λίγο μετά τις 9 το πρωί, ο Δήμαρχος Λαρισαίων, κ.Θανάσης Μαμάκος παρέλαβε την Ολυμπιακή Φλόγα από τη Λαρισαία αθλήτρια, κ.Θεοπίστη Γεωργιάδου, και τη μετέφερε μέσα στον χώρο του Αρχαίου Θεάτρου, όπου και έγινε η αφή του βωμού, υπό το χειροκρότημα του κόσμου εντός και εκτός του χώρου. Λίγο νωρίτερα, η φλόγα είχε αφιχθεί στη Λάρισα, με τους λαμπαδηδρόμους, κ.κ. Ιωάννη Βαλαώρα και Νικολέτα Βαϊοπούλου, να τη μεταφέρουν στους κεντρικούς δρόμους της Λάρισας.

240422 ypodoxi flogas

Με το πέρας της Τελετής, ο κ.Μαμάκος παρέδωσε τη φλόγα στον δημοτικό σύμβουλο, κ.Αναστάσιο Κουρδή, προκειμένου να συνεχίσει το ταξίδι της στον επόμενο προορισμό της -η Λαρισαία αθλήτρια, κ.Φαίδρα Καλτέκη και ο πρώην αντιπεριφερειάρχης, κ.Αθανάσιος Παιδής, ήταν οι λαμπαδηδρόμοι που οδήγησαν τη φλόγα προς την έξοδο από την πόλη της Λάρισας.

240422 ypodoxi flogas

Βραβεύσεις

Συμβολικά δώρα αντάλλαξαν οι κ.κ. Lavaud και Βασιλειάδης, με τον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας & Στ.Ελλάδας, κ.Κωνσταντίνο Τζανακούλη, τον Δήμαρχο Λαρισαίων, κ.Θανάση Μαμάκο, την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Λαρισαίων, κ.Γαρυφαλλιά Καρυστιανού, τους Αντιδημάρχους κ.κ. Ηρακλή Γερογιώκα, Φώτιο Τζατζάκη και Θωμά Ρετσιάνη να βραβεύουν τους λαμπαδηδρόμους και να δίνουν αναμνηστικά δώρα στους μικρούς συνοδούς της Ολυμπιακής Φλόγας.

240422 ypodoxi flogas

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές Λάρισας, κ.κ. Χρήστος Κέλλας, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Βασίλης Κόκκαλης, ενώ την Περιφέρεια Θεσσαλίας εκπροσώπησε ο Αντιπεριφερειάρχης, Δημήτρης Τσέτσιλας. Παρόντες ήταν ακόμη οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι, κ.κ. Χρήστος Γκουρομπίνος, Γρηγόρης Γκουντόπουλος, Βασίλης Σίμος, Τάνια Δόκου, Βασίλης Πινακάς, Ελευθερία Τζανακούλη, οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Λαρισαίων, κ.κ. Κωνσταντίνος Καλόγηρος, Ευάγγελος Παπαλέξης, Αχιλλέας Κέλλας, Παναγιώτης Δαλαμπύρας, Κωνσταντίνος Καλαμπαλίκης, Ανδρέας Ανδριτσόπουλος, Δημήτρης Λεωνιδάκης, Χρήστος Τερζούδης, Κωνσταντίνος Βλαχούλης, η εντεταλμένη σύμβουλος, κ.Ευρυδίκη Γούλα, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, Κωνσταντίνος Αργυρόπουλος, Ελευθέριος Τσουμάνης, Αθανάσιος Δρυστέλλας, Χρήστος Αγορίτσας, Ελισάβετ Παπαδοπούλου, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Λαρισαίων, κ.Γεώργιος Ζιαράγκας, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και κοινωνικών, πολιτιστικών, οικονομικών και επιχειρηματικών φορέων της Λάρισας.

240422 ypodoxi flogas

Την ευθύνη για την χωροταξία στο Αρχαίο Θέατρο είχε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας, με την Προϊσταμένη, κ.Σταυρούλα Σδρόλια να δίνει, επίσης, το «παρών» στο Αρχαίο Θέατρο.

Στην Τελετή Υποδοχής και Αφής, στο Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας συμμετείχαν η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Λαρισαίων, υπό τη διεύθυνση της μαέστρου κ.Μαρίας Παναγοπούλου και η Μικτή Χορωδία του ΔΩΛ, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου, κ.Δημήτρη Καρβούνη. Ιέρεια της Τελετής είναι η κ.Εβελίνα Δούρου, με μια δημιουργία του Οίκου Μόδας Vatrima, ένα φόρεμα εμπνευσμένο από τη θεσσαλική γη, το χρυσό του σιταριού και του ήλιου, με σύμβολα την ελιά και το στάχυ, σύμβολα καρποφορίας, ανάστασης και αναγέννησης. Την επιμέλεια της Τελετής στο Αρχαίο Θέατρο είχε ο Δήμος Λαρισαίων, ενώ την παρουσίαση έκανε η υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων του Δήμου, κ.Χρύσα Τζιαστούδη.

Φωτογραφίες από την Τελετή

Επικοινωνία

ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ
Ίωνος Δραγούμη 1
Τ.Κ. 41222

Τηλ. Κέντρο: 2413 500 200
E-mail: protokolo@larissa.gov.gr

Σχετικά

diavgeia m1

kairos 1