sandal logo

poli 12
  • Home
  • Ενημέρωση
  • Δελτία Τύπου
  • Όλη η πόλη μια γιορτή – Από τον Μύλο του Παππά η έναρξη των αποκριάτικων εκδηλώσεων του Δήμου Λαρισαίων

Όλη η πόλη μια γιορτή – Από τον Μύλο του Παππά η έναρξη των αποκριάτικων εκδηλώσεων του Δήμου Λαρισαίων

Εκτύπωση

Κοινωνικός Διαμοιρασμός:

Ένα τριήμερο αποκριάτικων εκδηλώσεων αρχίζει σήμερα στη Λάρισα, με μουσικές, αναβίωση εθίμων, πολύ κέφι και χορό. Το «ραντεβού» δίνεται το μεσημέρι στον Μύλο του Παππά, με τα «Αποκριάς Δρώμενα 2024» του Δήμου Λαρισαίων να υποδέχονται τις… «νύφες» και τα «μπουλούκια» να ξεχύνονται στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Έτσι λοιπόν, σήμερα, Παρασκευή 15 Μαρτίου, στις 15:00, στο προαύλιο του Μύλου του Παππά η Φιλαρμονική Ορχήστρα και η Ορχήστρα Παραδοσιακής Μουσικής του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας, μαζί με τοπικούς συλλόγους κηρύσσουν την έναρξη των εκδηλώσεων. Θα αναβιώσει το έθιμο με τις «νύφες», με πολύ κέφι και ζωντάνια.

Στις 18:00 «Μπουλούκι» καρναβαλιστών, ξεκινώντας από τον Μύλο θα διασχίσει το εμπορικό κέντρο, συνοδεία παραδοσιακών οργάνων, δημιουργώντας μια μοναδική ατμόσφαιρα στα πρότυπα παλιότερων λαϊκών εθίμων, συμβάλλοντας στη νέα αντίληψη του εορτασμού της Αποκριάς στη Λάρισα.

Στις 19:00, το Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας, συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις του Δήμου, πραγματοποιεί αποκριάτικη γιορτή με “βασίλισσα” την κρέπα, στον πεζόδρομο της οδού Κούμα (μπροστά από το Ινστιτούτο), σε συνεργασία με τις σχολές Αρτοποιίας – Ζαχαροπλαστικής και Μαγειρικής, Αισθητικής και Βρεφονηπιοκόμων του ΙΕΚ Δήμητρα.


«Γαϊτανάκι» και «φωτιές»

Αύριο, Σάββατο της Τρανής Αποκριάς (16 Μαρτίου) στις 12:00 το μεσημέρι στην Κεντρική Πλατεία, καρναβαλιστές θα αναβιώσουν το «Γαϊτανάκι», υπό τους ήχους παραδοσιακών τραγουδιών.

Στις 19:30, τη σκυτάλη παίρνουν οι «φωτιές», έθιμο το οποίο θα αναβιώσει στην πλατεία Λαμπρούλη, στην πλατεία Ταχυδρομείου, στο Κλίμαξ, στην πλατεία Αβέρωφ, στο Πάρκο των Χρωμάτων – Χατζηχαλάρ, στις Εργατικές Κατοικίες του Αγίου Θωμά και στην πλατεία Φιλιππούπολης (χορηγός: Proteas-Παπαϊωάννου Αφοί ΑΕ), με άφθονο κρασί και με τη συμμετοχή χορευτικών συλλόγων. Στην Πλατεία Λαμπρούλη και την Πλατεία Ταχυδρομείου το κρασί θα προσφέρει δωρεάν ο Σύνδεσμος Ιδιοκτήτων Καταστημάτων Αναψυχής και Εστίασης Ν. Λάρισας (ΣΙΚΑΕΛ). Να σημειωθεί ότι την αφίσα για τις φετινές αποκριάτικες εκδηλώσεις, όπως επίσης και τον οδηγό πόλης για τις φωτιές, δημιούργησε και επιμελήθηκε ο Γιάννης Πέτρου (Κλίμαξ).

Στις εκδηλώσεις συμμετέχουν οι: Λέσχες Πολιτισμού Δήμου Λαρισαίων, Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Αβέρωφ "ο Θετταλός", Δρώμενον - Εστία Λαογραφίας και Τέχνης, Σύλλογος Φίλων Λαϊκής Παράδοσης Λάρισας – ΦΙΛΠΑ, Μορφωτικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Αγίου Θωμά, Εξωραϊστική Μορφωτική Λέσχη Φιλιππούπολης, Σύλλογος Αργιθεατών ν. Λάρισας “Ο Άγιος Νικόλαος”, Σύλλογος Ποντίων Λάρισας, Πολιτιστικός Σύλλογος Παλινοστούντων Ποντίων Λάρισας “ο Πόντος”, Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρασιατών ν. Λάρισας, Πολιτιστικός Σύλλογος "Η Ανατολική Ρωμυλία" Ν. Λάρισας, Σύλλογος Βλατσιωτών ν. Λάρισας, Σύνδεσμος Σαμαριναίων Λαρίσης και Περιχώρων “Η Αγία Παρασκευή”, Σύλλογος Γυναικών Β. Ηπείρου “Η Άσβεστη Φλόγα”, Πανθεσσαλικός Σύλλογος Καλαρρυτινών "Οι Καλαρρύτες", Πανηπειρωτικός Σύνδεσμος ν. Λάρισας, Μορφωτικός Σύλλογος Γιάννουλης, Πολιτιστικό Κέντρο Αγίου Γεωργίου, Χορευτική Ομάδα Δ. Λαρισαίων, Εξωραϊστικός Σύλλογος Αμπελοκήπων Λάρισας, Εργαστήρι Παραδοσιακής και Λαϊκής Μουσικής Μελωδία.

Την Κυριακή, 17 Μαρτίου, από τις 18.00, τη «σκυτάλη» παίρνουν οι συνοικίες, με αποκριάτικο γλέντι να στήνεται τόσο στην Πλατεία Ελευθερίας, στα Πυροβολικά, όσο και στην κεντρική πλατεία της Φαλάνης.

240315 apokrias dromena xartis foties


Καθαρά Δευτέρα σε όλο τον Δήμο

Την Καθαρά Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024, από τις 12:00 μ, στο Πάρκο των Χρωμάτων, στο Χατζηχαλάρ, θα προσφερθούν τα παραδοσιακά εδέσματα (φασολάδα, χαλβάς, σαρακοστιανά), ενώ θα γίνει και το πέταγμα του αετού, συνοδεία λαϊκής – παραδοσιακής ορχήστρας με τον Αλέξανδρο Τσιωνά.

Στα πλαίσια των διευρυμένων εκδηλώσεων του Δήμου, εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Καθαράς Δευτέρας θα πραγματοποιούνται σε τοπικά διαμερίσματα και κοινότητες. Από νωρίς το μεσημέρι, θα προσφέρονται παραδοσιακά εδέσματα, όπως φασολάδα, χαλβάς και άλλα σαρακοστιανά, ενώ παράλληλα θα γίνεται το πέταγμα του αετού, συνοδεία παραδοσιακής μουσικής.


Παράλληλες Εκδηλώσεις

Στο Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας, όλη την εβδομάδα παρουσιάζεται η φωτογραφική έκθεση με θέμα: "Τα χρώματα της παραδοσιακής Αποκριάς". Οι φωτογραφίες αποτυπώνουν ήθη και έθιμα της Αποκριάς στο νομό Λάρισας, αποτέλεσμα έρευνας που έχει διεξαχθεί από το μουσείο και προέρχονται από αρχεία που διαθέτουν οι σύλλογοι και οι τοπικές κοινότητες των δήμων του Νομού. Η μεταμφίεση, οι φωτιές, το γαϊτανάκι, τα “σχωρεμένα”, το μπουρανί είναι κάποια από τα έθιμα που απεικονίζονται. Την έκθεση επισκέπτονται σχολεία που θα γνωρίζουν τα αποκριάτικα ήθη και έθιμα της περιοχής και στη συνέχεια θα χορεύουν γαϊτανάκι και θα κάνουν αποκριάτικες κατασκευές.

240304 apokries dromena

Επικοινωνία

ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ
Ίωνος Δραγούμη 1
Τ.Κ. 41222

Τηλ. Κέντρο: 2413 500 200
E-mail: protokolo@larissa.gov.gr

Σχετικά

diavgeia m1

kairos 1