sandal logo

Η Λάρισα συμμετέχει στο International Urban Cooperation (IUC) Programme της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Εκτύπωση

Κοινωνικός Διαμοιρασμός:

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δρομολογεί ένα τριετές πρόγραμμα για την προώθηση της διεθνούς αστικής συνεργασίας για ευρωπαϊκές πόλεις που θέλουν να συνδέσουν, να οικοδομήσουν και να μοιραστούν γνώσεις και λύσεις με άλλες πόλεις και περιφέρειες.


Σε αυτή την πρώτη φάση μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής για την προαγωγή της αστικής διπλωματίας - μέσω των εξωτερικών σχέσεων της ΕΕ - η πρωτοβουλία IUC ενισχύει την τομεακή, οριζόντια και διεθνή αστική συνεργασία και ανταλλαγή με βασικούς εταίρους πόλεων (δημόσιους και ιδιωτικούς) στην Ασία και την Αμερική. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ξεπερνά τα 20 εκατομμύρια ευρώ ενώ οι δραστηριότητες του προγράμματος IUC υποστηρίζουν τους στόχους του Habitat III, καθώς και τη δήλωση COP 21 του Παρισιού και τους στόχους της αειφόρου ανάπτυξης.


Συγκεκριμένα το ευρωπαϊκό πρόγραμμα IUC αφορά:

  • Συνεργασία μεταξύ πόλεων για βιώσιμη αστική ανάπτυξη
  • Δράση υπο-εθνικού χαρακτήρα στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Παγκόσμιου Συμφώνου των Δημάρχων
  • Διαπεριφερειακή συνεργασία για την καινοτομία στην τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη

Οι χώρες-στόχοι περιλαμβάνουν την Κίνα, την Ινδία, την Ιαπωνία, τον Καναδά, το Μεξικό, τις ΗΠΑ, την Αργεντινή, τη Βραζιλία, τη Χιλή, την Κολομβία και το Περού. Για την πρωτοβουλία των Συμβάσεων περιλαμβάνονται η Νότια Κορέα, το Βιετνάμ, το Χονγκ Κονγκ, η Ινδονησία, η Μαλαισία, η Σιγκαπούρη, η Ινδονησία και οι χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής (LAC).


Το πρόγραμμα έχει ως στόχο τη συνεργασία μεταξύ πόλεων για βιώσιμη αστική ανάπτυξη και θα αξιοποιήσει τη σταθερή προσέγγιση του δικτύου URBACT που χρηματοδοτείται από την ΕΕ. Συγκεκριμένα θα αναπτυχθούν ζεύγη πόλεων και θα υποστηριχθούν στις προσπάθειές τους να σχεδιάσουν, να υλοποιήσουν και να διαχειριστούν βιώσιμες αστικές πρακτικές με ολοκληρωμένο και συμμετοχικό τρόπο. Τα τοπικά σχέδια δράσης θα αναπτυχθούν μέσω μιας συμμετοχικής διαδικασίας εμπλεκόμενων φορέων και θα περιλαμβάνουν ειδικές δραστηριότητες και οικονομικά βιώσιμα πιλοτικά σχέδια που θα υλοποιηθούν βραχυπρόθεσμα, προκειμένου να εξασφαλιστούν αποτελέσματα και να ανοίξουν ευκαιρίες στην αγορά. Τα σχέδια αυτά θα συμβάλουν στην προώθηση της θεματικής ομαδοποίησης των γνώσεων, των ανταλλαγών και των βέλτιστων πρακτικών μεταξύ των πόλεων που αντιμετωπίζουν παρόμοιες προκλήσεις.


Η πρόταση της Λάρισας για συμμετοχή στο πρόγραμμα εγκρίθηκε και στη φάση αυτή επιλέχτηκε να συμμετέχει στις θεματικές: βιώσιμη ενέργεια, πράσινες περιοχές και βιοποικιλότητα, κινητικότητα και να συνεργαστεί με την πόλη Miraflores στο Περού.


Στις 10 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες ειδική εκδήλωση με τη συμμετοχή όλων των πόλεων που έχουν επιλεγεί να συμμετέχουν. Το Δήμο Λαρισαίων εκπροσώπησαν στην συνάντηση ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Δημήτριος Τάχος καθώς και ο Ειδικός Συνεργάτης του Δημάρχου κ. Γεώργιος Μίγας. Συζητήθηκαν θέματα αστικής ανάπτυξης, χρηματοδότησης δράσεων για την βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος, εξοικονόμηση ενέργειας, εξοικονόμηση πόρων από ανακύκλωση καθώς και δημιουργίας μέσω της τεχνολογίας «έξυπνων» πόλεων.

181030 taxos migas

Επικοινωνία

ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ
Ίωνος Δραγούμη 1
Τ.Κ. 41222

Τηλ. Κέντρο: 2413 500 200
E-mail: protokolo@larissa.gov.gr

Σχετικά

diavgeia m1

kairos 1