«Ξεναγοί για Μία Μέρα» - Βιωματικό εργαστήρι στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Λάρισας

Εκτύπωση

Κοινωνικός Διαμοιρασμός:

Με αφορμή τον εορτασμό των 75 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης από τη ναζιστική Κατοχή. θα υλοποιηθεί στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Λάρισας, στις 21 και 22 Οκτωβρίου το βιωματικό εργαστήρι «Ξεναγοί για Μία Μέρα», κατά τη διάρκεια του οποίου μαθητές της ΣΤ’ τάξης θα αναλάβουν τον ρόλο του ξεναγού.

Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο δημιουργίας εκπαιδευτικών προγραμμάτων που θα δυναμώνουν τη σχέση μουσείου-σχολείου και με άξονα τη βαθιά ιστορία που συνδέει το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Λάρισας με το 3ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας: στο μεν Μουσείο στεγάστηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου οι φυλακές , στο δε Σχολείο λειτούργησε τα πρώτα χρόνια νοσοκομείο και στο υπόγειο του κτηρίου υπήρχε καταφύγιο όπου κατέφευγαν οι περίοικοι κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών.

Σκοπός του προγράμματος είναι να προσεγγίσουν οι μαθητές το δύσκολο ζήτημα της Εθνικής Αντίστασης με ευχάριστο και δημιουργικό τρόπο και να εμπλακούν ενεργά στις μουσειακές διαδικασίες. Άλλοι στόχοι του προγράμματος είναι να προσδιοριστούν και να ενσωματωθούν στην ξενάγηση περιεχόμενα και πληροφορίες όπως τις αντιλαμβάνονται οι μαθητές και να αναπτύξουν δεξιότητες σχετικές με τον εμπλουτισμό του λεξιλογίου που χρησιμοποιούν σε συνδυασμό με τη χρήση της γλώσσας του ξεναγού.

Επιπλέον στόχος, με τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα, είναι, τα παιδιά να αναπτύξουν την αυτοπεποίθησή τους παρουσιάζοντας το δικό τους έργο στους συμμαθητές τους.

Επίσης, επιθυμητή είναι η ανάπτυξη εξοικείωσης των μαθητών με το μουσειακό χώρο.

Μέσα από το πρόγραμμα αναδεικνύεται η δυναμική της σχέσης μουσείου-σχολείου και δημιουργείται η προσδοκία για μελλοντική αναβάθμιση του προγράμματος και συνεργασίας με άλλα σχολεία.

Το βιωματικό εργαστήρι θα πραγματοποιηθεί με την υποστήριξη της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού κι Επιστημών Δήμου Λαρισαίων.

 

   191008 biomatiko ergastiri   191008 biomatiko ergastiri1