sandal logo

poli 12

Μαθητές από τέσσερις χώρες στο Λαογραφικό Μουσείο

Εκτύπωση

Κοινωνικός Διαμοιρασμός:

Στo πλαίσιo των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που οργανώνει το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας σε σχέση με την περιοδική έκθεση «Ο Τύπος στον 20ό αιώνα και το φαινόμενο ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», πραγματοποιήθηκε workshop για μαθητές που συμμετείχαν σε Πρόγραμμα ΚΑ2 ανταλλαγής μαθητών ERASMUS.
Το πρόγραμμα αφορά στη Σχολική εκπαίδευση και τη συνεργασία σχολείων με τίτλο «Πρόγραμμα WISA».

Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα συμμετείχαν εκπαιδευτικοί και 40 μαθητές Α΄ και Β΄ Λυκείου, από 4 διαφορετικές χώρες: Τσεχία, Ρουμανία, Τουρκία και Ελλάδα. Το θέμα του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι «Γραμματισμός στα Media» και σχετίζεται άμεσα με την έκθεση για τον Τύπο που παρουσιάζεται στο Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο.

190214


Μαθητές κα εκπαιδευτικοί ξεναγήθηκαν στην περιοδική έκθεση όπου ενημερώθηκαν για τη σημασία του Τύπου ως παράγοντα πληροφόρησης διαχρονικά. Ειδικότερα πληροφορήθηκαν για την ιστορία του Τύπου στη Θεσσαλία που άρχισε τις πρώτες ημέρες μετά την απελευθέρωσή της, το 1881. Είδαν σπάνια φύλλα προερχόμενα από το Αρχείο του ΛΙΜΛ και του Δημοσιογραφικού Οργανισμού «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ».

Στη συνέχεια πληροφορήθηκαν για την εξέλιξη στον τρόπο εκτύπωσης, για τη δομή και τη θεματολογία μιας εφημερίδας και συζήτησαν για την ελευθερία του Τύπου, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των ΜΜΕ γενικότερα.

Κατά τη διάρκεια της δράσης οι μαθητές αλληλεπέδρασαν μεταξύ τους αλλά και με το διαδραστικό έκθεμα, που τους έδωσε τη δυν

ατότητα να συμμετάσχουν ενεργά στη διαδικασία, ενώ μέσα από το σύγχρονο ολόγραμμα, ζωντάνεψε μπροστά τους ο τρόπος που λειτουργούσε μια εφημερίδα και οι άνθρωποι που την εμψύχωναν.

Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με τη συγγραφή ενός άρθρου, σε κενή στήλη ενός πρωτοσέλιδου μιας ειδικής έκδοσης της εφημερίδας. Μετά από συζήτηση, δόθηκαν στους μαθητές οι εξής τρεις τίτλοι, εμπνευσμένοι από πρωτότυπα πρωτοσέλιδα που εκτίθενται στην περιοδική έκθεση: Earthquake of magnitude 6,6!, People stop wasting water.., Celebrations everywhere after a football match.

Οι μαθητές, που ανταποκρίθηκαν με ενθουσιασμό, πήραν το ρόλο του δημοσιογράφου και εξέθεσαν τα γεγονότα με μια πιο σύγχρονη ματιά.

Το workshop σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από τη διευθύντρια του Μουσείου κ. Φανή Καλοκαιρινού, με τη συνδρομή των κ.κ. Έφης Στατήρα και Γιούλας Στεργιούλα.

Τους μαθητές και εκπαιδευτικούς συνόδευαν οι καθηγητές του Λυκείου Μακρυχωρίου κα Ζέτα Τσέγκα και ο κ. Στυλιανός Ντούσιος.

 

Επικοινωνία

ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ
Ίωνος Δραγούμη 1
Τ.Κ. 41222

Τηλ. Κέντρο: 2413 500 200
E-mail: protokolo@larissa.gov.gr

Σχετικά

diavgeia m1

kairos 1