sandal logo

poli 12

Κατασκευή πλατείας στην Τούμπα

Εκτύπωση

Κοινωνικός Διαμοιρασμός:

181114 plat toumpas

 

Μια μεγάλη πλατεία αποκτά η συνοικία της Τούμπας

  • Υπεγράφη η σχετική σύμβαση και ξεκινούν άμεσα οι εργασίες
  • Αυτοψία δημάρχου και στελεχών της δημοτικής αρχής στην συνοικία

Εργασίες κατασκευής και διαμόρφωσης μιας μεγάλης πλατείας στην συνοικία της Τούμπας, ξεκινούν άμεσα μετά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης από τον δήμαρχο Λαρισαίων Απόστολο Καλογιάννη.

Η δημιουργία πλατείας στην συνοικία της Τούμπας, αποτελεί πάγιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής, θα είναι συνολικής έκτασης 10 στρεμμάτων περίπου και θα κατασκευαστεί στην περιοχή που περικλείεται από τις οδούς Παστέρ - Πολ. Ζήλου – Καλαμά, δίπλα στον Βρεφονηπιακό Σταθμό της περιοχής. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στις 800.000 ευρώ περίπου, χρηματοδοτείται από ίδιους πόρους του Δήμου Λαρισαίων, ενώ ανάδοχος του έργου είναι η «Ενωση Οικονομικών φορέων ΛΑΤΕΚΑΤ Σούρλας ΑΒΕΤΕ – Γ. Φώσκολος και ΣΙΑ ΕΕ Αρδευτικής Λάρισας.  

 Ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης, μαζί τους αντιδημάρχους Γ. Σούλτη, Θαν. Αδαμόπουλο και Δημ. Μαβίδη, τη γενική γραμματέα κ. Β. Μόσιαλου κα υπηρεσιακούς παράγοντες του Δήμου, βρέθηκαν στην συνοικία της Τούμπας, όπου ενημέρωσαν τους κατοίκους για την υπογραφή της σύμβασης και την άμεση έναρξη των εργασιών, ενώ πραγματοποίησε αυτοψία και στα έργα που υλοποιούνται στην συνοικία.

 «Εχουμε τονίσει πολλές φορές, πως ως δημοτική αρχή αντιμετωπίζουμε την περιοχή της Τούμπας, ως συνοικία υποδοχής νέων κατοίκων. Εμείς οφείλουμε να διαμορφώσουμε υποδομές και να προχωρήσουμε σε έργα στην συνοικία και αυτό κάνουμε σε συνεργασία και συνεννόηση με τους κατοίκους και πάντα σύμφωνα με το γενικότερο σχεδιασμό του Δήμου», τόνισε απευθυνόμενους στους κατοίκους ο κ. Καλογιάννης, οι οποίοι από την πλευρά τους εξέφρασαν την ικανοποιήσή τους για την κατασκευή της πλατείας, ενώ βεβαίως δεν παρέλειψαν να θέσουν και άλλα αιτήματα στον δήμαρχο,

Σημειώνεται ότι στην περιοχή εκτελούνται έργα υποδομών (ασφαλτοστρώσεις, τσιμεντοστρώσεις, κρασπεδόρειθρα), ενώ πέραν της πλατείας, σύντομα θα έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο εισήγηση για δημιουργία αθλητικών υποδομών με ανακατασκευή γηπέδου μπάσκετ, κατασκευή γηπέδου βόλλει καθώς και η προμήθεια πολυμορφικού γηπέδου ποδοσφαίρου και μπάσκετ.

Τοπικός πόλος έλξης η νέα πλατεία

Σε ό,τι αφορά στην κατασκευή της πλατείας, σύμφωνα με την τεχνική περιγραφή και τις μελέτες που εκπονήθηκαν από τη Διευθύνσεις Τεχνικών Υπηρεσιών και Πρασίνου του Δήμου Λαρισαίων, «σκοπός του έργου είναι ο χώρος να καταστεί ένας τοπικός πόλος έλξης γεωγραφικά και ανθρωποκεντρικά στην αναπτυσσόμενη συνοικία της Τούμπας.

λαμβάνοντας υπ΄ όψιν τις ανάγκες και τις δραστηριότητες του σήμερα με σεβασμό στο ‘εριβάλλον.

Το πάρκο εμβαδού 4.448,00 μ2 χωροθετείται στην βορειοδυτική πλευρά της πλατείας και διασχίζεται από χωμάτινους διαδρόμους πεζών με παράλληλη συγκρότηση ελεύθερων διαδρομών ποδηλάτων. Εντός του πάρκου τοποθετούνται καθιστικά για ξεκούραση και φαγητό. Στην βορεινή πλευρά του πάρκου εντάσσεται υδάτινη επιφάνεια 385 μ2, η οποία σε συνδυασμό με το πράσινο προσφέρει δροσισμό τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, ενώ το μικρό γήπεδο basket συμπληρώνει τις αθλητικές ανάγκες και δραστηριότητες μικρών και μεγάλων ατόμων.

Ραχοκοκκαλιά της πλατείας αποτελεί η ελαφριά ξύλινη κατασκευή (pergola) με ξύλινα καθιστικά ένθεν και ένθεν των πλευρών της, η οποία προσφέρει στεγασμένη αναμονή και σκιασμό, ενώ παράλληλα ενδυναμώνει την συνάθροιση και την κοινωνική συνοχή των χρηστών.

Επί της οδού Πολ. Ζήλου και σύμφωνα με το εγκεκριμένο σχέδιο πόλης εντάσσεται χώρος στάθμευσης δυναμικότητας 35 Ι.Χ. εκ των οποίων οι τρεις θέσεις για την εξυπηρέτηση των ΑΜΕΑ. Η είσοδος των οχημάτων γίνεται από την οδό Παστέρ και η έξοδος από την οδό Πολ. Ζήλου. Ο χώρος οριοθετείται από ζώνες πρασίνου. Η δίοδος από τον χώρο στάθμευσης προς την πλατεία γίνεται μέσω ξεχωριστής εισόδου που οδηγεί σε εσωτερικό διάδρομο της πλατείας, ώστε να μην εμπλέκονται οι κινήσεις οχημάτων και πεζών.

Στο κέντρο του χώρου, εμβαδού 3.386,00 μ2, διαμορφώνεται ένας ανοικτός χώρος συνάθροισης με ημικυκλικά καθιστικά από σκυρόδεμα και επένδυση ξύλου στην στέψη του καθιστικού.

Σε επαφή με τον υφιστάμενο βρεφονηπιακό σταθμό διαμορφώνεται περιφραγμένη παιδική χαρά εμβαδού 609,00 μ2. Εντός του χώρου κατασκευάζεται ξύλινη πέργολα, ίδια μορφολογικά με αυτήν της πλατείας, με καθιστικά και σκίαση από αναρριχώμενα φυτά. Τέλος δενδροστοιχίες στους εσωτερικούς πεζοδρόμους, βρύση και πράσινο συμπληρώνουν την όλη κατασκευή.

Σε ότι, αφορά στις εργασίες πρασίνου, η πλατεία θα διαθέτει 3,8 στρέμματα χλοοτάπητα ενώ θα φυτευτούν συνολικά 75 δέντρα.

Σημειώνεται ότι στην υπογραφή της σύμβασης παραβρέθηκαν ο αντιδήμαρχος κ. Γ. Σούλτης, η γενικής γραμματέας του Δήμου Λαρισαίων κ. Β. Μόσιαλου, η γενική διευθύντρια κ. Ευαγ. Γιοβρή και η αρχιτέκτων μηχανικός της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Ελ. Μάγκου.

 

181114 plat toumpas sxed

Επικοινωνία

ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ
Ίωνος Δραγούμη 1
Τ.Κ. 41222

Τηλ. Κέντρο: 2413 500 200
E-mail: protokolo@larissa.gov.gr

Σχετικά

diavgeia m1

kairos 1