Στέγαση και εργασία για 40 Λαρισαίους αστέγους

Εκτύπωση

Κοινωνικός Διαμοιρασμός:

180926 IMG 9339

  • Ξεκινάει η υλοποίηση του προγράμματος απο το Δήμο Λαρισαίων, τη ΔΗΚΕΛ και το Υπουργείο Εργασία, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης

  • Αναζητούνται κυρίως γκαρσονιέρες στον αστικό ιστό της πόλης

Την δυνατότητα στέγασης για 40 αστέγους της Λάρισας, δίνει ο Δήμος Λαρισαίων, μέσω του προγράμματος «Στέγαση και Εργασία για του Αστέγους».

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί με την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου Λαρισαίων, της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Λάρισας (ΔΗΚΕΛ), του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης και του Εθνικού Ινστιτούτου και Ανθρώπινου Δυναμικού (Ε.Ι.Ε.Α.Δ.).

Την υλοποίηση του προγράμματος ανακοίνωσε στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης, ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής κ. Δημήτρης Δεληγιάννης και ο πρόεδρο της ΔΗΚΕΛ, δημοτικός σύμβουλος κ. Δημήτρης Μπαμπαλής.

Η πρόταση του Δήμου Λαρισαίων αξιολογήθηκε με πολύ υψηλή βαθμολογία πανελλαδικά (2η στη χώρα), θέτοντας ως βασική προτεραιότητα την παροχή κοινωνικής φροντίδας μέσω της ολιστικής κάλυψης των ανθρωπίνων αναγκών, 40 περίπου συμπολίτες μας θα στεγαστούν σε έναν αριθμό πάνω από 30 διαμερίσματα, θα λάβουν είδη πρώτης ανάγκης και θα υποστηριχθούν σε εξατομικευμένο επίπεδο μέσω ψυχοκοινωνικής συμβουλευτικής.

Το Πρόγραμμα αφορά κυρίως μοναχικά άτομα, Λαρισαίους στην πλειοψηφία τους, αλλά και κάποιες οικογένειες με σοβαρά προβλήματα στέγασης, φιλοξενούμενων σε ξενώνες φιλοξενίας και υπνωτήριο, άτομα που υποστηρίζονται από τις κοινωνικές δομές του Δήμου μας. Πρόκειται για Δράση που έρχεται και συμπληρώνει την παρέμβαση του Δήμου με τη δημιουργία Υπνωτηρίου και Κέντρου Ημέρας για τους άστεγους που εντάχθηκε για χρηματοδότηση στο Πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης με ποσό χρηματοδότησης 250.000 ευρώ, μόνο για διαμόρφωση του κτιρίου και τον εξοπλισμό.

Βασική διαφοροποίηση της παρέμβασης αποτελεί η τοποθέτηση ποσοστού των ωφελουμένων σε θέσεις εργασίας μέσω στοχευόμενης ενίσχυσης των προσόντων τους, ατομικής και ομαδικής εργασιακής συμβουλευτικής, με κύρια προϋπόθεση την ανάπτυξη συνέργειας μεταξύ των αρμόδιων Υπηρεσιών για την αντιμετώπιση του φαινομένου της έλλειψης στέγης.

Οι κατοικίες που θα εκμισθωθούν για την προσωρινή φιλοξενία των αστέγων θα πρέπει να βρίσκονται κατά προτεραιότητα εντός της πόλης της Λάρισας, να προσφέρουν ικανοποιητικό επίπεδο διαβίωσης και να μπορούν να φιλοξενήσουν από ένα έως και τέσσερα άτομα.

Αποκλείονται υπόγεια-ημιυπόγεια και αποθήκες. Πιο συγκεκριμένα τα τεχνικά χαρακτηριστικά των σπιτιών θα πρέπει να είναι : 28 σπίτια από 20 έως 42 τ.μ. και 2 σπίτια από 50 έως 80τ.μ. Η διάρκεια της σύμβασης είναι για 18 μήνες. Η επιδότηση ενοικίου καλύπτεται εξ ολοκλήρου από τη χρηματοδότηση του Προγράμματος καθώς και ο εξοπλισμός των διαμερισμάτων και τα λειτουργικά έξοδα για λογαριασμούς ΔΕΚΟ. Το ύψος του ενοικίου κυμαίνεται από 180 έως 300 ευρώ το μήνα ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του διαμερίσματος.

Από Πέμπτη 4/10/2018 ο Δήμος Λαρισαίων θα απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα και θα δέχεται αιτήσεις από πολίτες που επιθυμούν να νοικιάσουν τα διαμερίσματά τους. Για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση επικοινωνήστε με τη ΔΗΚΕΛ στα τηλ. 2411810326-7, Υπεύθυνος Υπάλληλος κ. Τσιάρας Βασίλειος και ώρες 9πμ-15μμ. ή στα γραφεία της ΔΗΚΕΛ Ηπείρου 96-98 στο 2ο όροφο.

Το πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία για τους άστεγους» χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό μέσω του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και με διαχειριστή φορέα το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρωπίνου Δυναμικού (Ε.Ι.Ε.Α.Δ.). Πληροφορίες στην Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής/ Συμβουλευτικός Σταθμός/ Διεύθυνση Πρόνοιας, τηλ.: 2410680243 & 2410680245, κ.. Δοβλατανιώτη Βασιλική και κ. Δαλακώνη Κερασία, για τη ΔΗ.Κ.Ε.Λ. 2411810326 κ. Φεγγίτη Αλεξία.