sandal logo

poli 12

Σχολές Γονέων δημιουργεί ο Δήμος Λαρισαίων

Εκτύπωση

Κοινωνικός Διαμοιρασμός:

180214 IMG 6955

 

Τη λειτουργία Σχολών Γονέων για γονείς παιδιών από την προσχολική ηλικία μέχρι και την εφηβεία, προωθεί ο Δήμος Λαρισαίων σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς και κοινωνικούς φορείς της πόλης και στο πλαίσιο του προγράμματος «Η Πόλη που Μαθαίνει». Βασικός στόχος του προγράμματος είναι η υποστήριξη των γονέων ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν με επιτυχία στο σύνθετο και δύσκολο ρόλο τους.

Για την νέα αυτή σημαντική πρωτοβουλία, ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης, σε συνέντευξη τύπου, τόνισε ότι την προηγούμενη περίοδο η Λάρισα στο πλαίσιο του προγράμματος «Η Πόλη που Μαθαίνει» οργάνωσε ή πήρε μέρος σε διεθνή και εθνικά συνέδρια, συναντήσεις, δράσεις και εργαστήρια σχετικά με τη δια βίου μάθηση. Η σημαντική προσπάθεια της πόλης μας αναγνωρίστηκε διεθνώς, έγινε αντικείμενο θετικών αναφορών και επιβραβεύτηκε με την επιλογή της ως μια από τις 16 πόλεις που βραβεύονται από την UNESCO στο Cork το Φθινόπωρο του 2017.

Συνέχεια όλων αυτών των δράσεων είναι οι «Σχολές Γονέων», το αποτέλεσμα της συνεργασίας και της γνωριμίας των φορέων και δομών της πόλης με τη δημιουργία ενός μεγάλου δικτύου κοινωνικής παρέμβασης, αποτελούμενο από Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Επιστήμονες και Παιδαγωγούς με τις βασικές θεματικές ενότητες να περιλαμβάνουν θέματα όπως :

-          Επικοινωνία στην οικογένεια

-          Συνεργασία Σχολείου- Οικογένειας

-          Συμβουλευτική σε εξειδικευμένα θέματα (διαδίκτυο, εξαρτήσεις, θέματα παιδιών με αναπηρίες, διαχείριση πένθους, διαφυλικές σχέσεις)

-          Εκπαίδευση σε Πρακτικές Αλληλοβοήθειας και Αυτοδιαχείρισης

Ετσι, όπως επεσήμανε ο δήμαρχος, ο Δήμος Λαρισαίων, ανταποκρινόμενος στις ανάγκες των γονέων της πόλης έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί από τις σύγχρονες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες, στηρίζει τη συνεργασία φορέων και κοινωνικών δομών της πόλης με τη δημιουργία Σχολών Γονέων με στόχος την υποστήριξη των γονέων ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν με επιτυχία στο σύνθετο και δύσκολο ρόλο τους.

Στη δράση συμμετέχουν ο Συμβουλευτικός Σταθμός, το Κέντρο Κοινότητας και ο Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών του Δήμου Λαρισαίων, το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Λάρισας- ΟΚΑΝΑ «Ορφέας», το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Λάρισας, το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Λάρισας, το ΚΕΘΕΑ Έξοδος, το Συμβουλευτικό Κέντρο Λάρισας, η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας και το Δίκτυο για την Πρόληψη και την Αντιμετώπιση των Φαινομένων Ενδοσχολικής Βίας και Εκφοβισμού, με τον συντονισμό και την ευθύνη της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Λαρισαίων.

Όπως τόνισε ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής κ. Δημ. Δεληγιάννης οι παραπάνω φορείς συνεργάζονται για πρώτη φορά στη δημιουργία ενός Δικτύου Κοινωνικής Παρέμβασης που θα δώσει τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες γονείς να βελτιώσουν την επικοινωνία στην οικογένεια, να ενισχύσουν τη συνεργασία- επικοινωνία τους με τη σχολική κοινότητα. Να αναπτύξουν δεξιότητες για την αντιμετώπιση δύσκολων συμπεριφορών των παιδιών και να ενημερωθούν σχετικά με τις ψυχικές, κοινωνικές, πνευματικές, συναισθηματικές ανάγκες των παιδιών τους. Να ενημερωθούν και να έχουν ψυχολογική υποστήριξη οι γονείς των παιδιών με αναπηρία.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε γονείς παιδιών που φιλοξενούνται στους Παιδικούς Σταθμούς, στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) και στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Ενηλίκων με Αναπηρία (ΚΔΑΠΜΕΑ) του Δήμου Λαρισαίων και σε γονείς εκπαιδευτικών δομών Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης (Νηπιαγωγείων, Δημοτικών, Γυμνασίων, Λυκείων).

Η επιστημονική υπεύθυνη του προγράμματος κ. Ιωάννα Κυρίτση, ψυχοθεραπεύτρια με σημαντικό εκπαιδευτικό και συγγραφικό έργο στον τομέα της ψυχικής υγείας, εξέφρασε τις ευχαριστίες της προς το Δήμο Λαρισαίων και τόνισε ότι αποτελεί τιμή για την ίδια το γεγονός την εμπλοκής της στην δράση.

Επίσης, η περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας κ. Ελένη Αναστασοπούλου, εξέφρασε την θερμή στήριξή της στην προσπάθεια του Δήμου Λαρισαίων και στην αναγκαιότητα οι γονείς να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία του Δήμου Λαρισαίων.

Το πρόγραμμα είναι 12ωρης συνολικής διάρκειας (έξι 2ωρες συναντήσεις). Τα τμήματα τίθενται σε λειτουργία, ανά εκπαιδευτική μονάδα, με την εγγραφή 15 έως 20 ατόμων και θα διεξάγονται το απόγευμα, ανά δεκαπενθήμερο, σε συγκεκριμένη σταθερή μέρα και ώρα.

Στο πρόγραμμα των Σχολών Γονέων συμμετέχουν συνολικά 22 εκπαιδευτές με επιστημονικά υπεύθυνη την κα Ιωάννα Κυρίτση, ψυχοθεραπεύτρια με σημαντικό εκπαιδευτικό και συγγραφικό έργο στον τομέα της ψυχικής υγείας.

Τέλος, τονίζεται ότι η λειτουργία των Σχολών Γονέων σηματοδοτεί και την έναρξη των κύκλων μάθησης του Πανεπιστημίου των Πολιτών για το οποίο θα υπάρξει σύντομα περαιτέρω ενημέρωση.

Πληροφορίες για τις Σχολές Γονέων στα τηλ.: 2410680242, 2410680243, 2410680205, 2410680223.

Επικοινωνία

ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ
Ίωνος Δραγούμη 1
Τ.Κ. 41222

Τηλ. Κέντρο: 2413 500 200
E-mail: protokolo@larissa.gov.gr

Σχετικά

diavgeia m1

kairos 1