sandal logo

poli 12

Διάκριση της Λάρισας σε πρόγραμμα για τον «Πολιτιστικό Τουρισμό»

Εκτύπωση

Κοινωνικός Διαμοιρασμός:

Μια νέα σημαντική διάκριση, που συμβάλει στην συνολική προσπάθεια εξωστρέφειας της πόλης, απέσπασε ο Δήμος Λαρισαίων.
Ο λόγος για την συμμετοχή και διάκριση στο πλαίσιο του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Ευρωπαϊκοί Προορισμοί Αριστείας» (“European Destinations of Excellence” – EDEN), με θέμα του φετινού διαγωνισμού τον «Πολιτιστικό Τουρισμό - Cultural Tourism». Τη διαγωνιστική διαδικασία για την Ελλάδα υλοποίησε ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού, σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού.

Το Πρόγραμμα EDEN αποτελεί μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ξεκίνησε το 2006, με στόχο την ανάδειξη νέων τουριστικών προορισμών, μη παραδοσιακών και μη αναπτυγμένων τουριστικά, οι οποίοι αναπτύσσονται σύμφωνα με τις αρχές της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης. H πρόσκληση του διαγωνισμού αφορούσε μόνο στην υλική κληρονομιά, η οποία περιλαμβάνει αρχαιολογικούς, ιστορικούς χώρους και μνημεία, μουσεία, θρησκευτικά προσκυνήματα και μνημεία, κτίρια αρχιτεκτονικού ιστορικού ενδιαφέροντος όπως κάστρα, πύργοι, οχυρά, αντικείμενα πολιτιστικής αξίας, τεχνουργήματα, συλλογές καθώς και τεκμήρια πάσης φύσεως που αποτελούν προϊόντα της ανθρώπινης δημιουργικότητας τα οποία έχει θεωρηθεί ότι αξίζει να διατηρηθούν για τις επόμενες γενιές και τα οποία έχουν μία ιδιαίτερη σημασία για την αρχαιολογία, την αρχιτεκτονική, την επιστήμη ή την τεχνολογία ενός δεδομένου πολιτισμού και μίας κοινωνίας.

Για το έτος 2016-2017, νικητής ελληνικός τουριστικός προορισμός αναδείχτηκε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, λόγω της πολιτιστικής αξίας των προτεινόμενων πολιτιστικών πόρων της και της άρτιας τεκμηρίωσης της πρότασής της.
Στο πλαίσιο του εν λόγω προγράμματος ως επιλαχόντες προορισμοί αναδείχτηκαν, επίσης, οι Δήμοι Βέροιας, Δωδώνης, Λαρισαίων και Τήνου.

Ήδη, ο Δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης έχει κληθεί από τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού να παραστεί στην εκδήλωση βράβευσης που θα πραγματοποιηθεί στις 29 Ιανουαρίου στην Αθήνα, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

Σημειώνεται ότι μέσω του προγράμματος EDEN η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στοχεύει ειδικότερα:

• Να προβάλει τους αναδυόμενους ευρωπαϊκούς τουριστικούς προορισμούς αριστείας, ιδιαίτερα τους μη ευρύτερα γνωστούς.
• Να αναδείξει την ευρωπαϊκή τουριστική ποικιλομορφία και ποιότητα.
• Να προωθήσει όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και τις περιφέρειες.
• Να συμβάλει στην αποσυμφόρηση, στην καταπολέμηση της εποχικότητας και στην εξισορρόπηση των τουριστικών ροών προς μη παραδοσιακούς προορισμούς.
• Να επιβραβεύσει τις βιώσιμες μορφές τουρισμού.
• Να δημιουργήσει μια πλατφόρμα με σκοπό την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
• Να προωθήσει τη δικτύωση ανάμεσα στους βραβευμένους προορισμούς, οι οποίοι θα μπορούσαν να αποτελέσουν πρότυπα βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης.

180117 Logo EDEN

Επικοινωνία

ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ
Ίωνος Δραγούμη 1
Τ.Κ. 41222

Τηλ. Κέντρο: 2413 500 200
E-mail: protokolo@larissa.gov.gr

Σχετικά

diavgeia m1

kairos 1