sandal logo

Η πόλη σήμερα με μια ματιά

Ψηφιακή Πλατφόρμα Δήμου Λαρισαίων
Εφαρμογή Novoville. Στείλε το αίτημά σου στο Δήμο Λαρισαίων από το κινητό σου
Πύλη Γεωγραφικών Δεδομένων
Ελεγχόμενη Στάθμευση για Μόνιμους Κατοίκους
Μάρτιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Απαλλοτρίωση Κοινόχρηστου Χώρου 867Γ για την ανάδειξη Αρχαίου Θεάτρου

Γραφείο Στήριξης Μικροεπιχειρηματικότητας

Επιλεγμένες Ανακοινώσεις

26-03-2024
Δήμος Λαρισαίων: Συστάσεις για την τήρηση καθαριότητας οικοπέδων

Σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 20/2023 Πυροσβεστική Διάταξη (Υ. Α. 18851 οικ. Φ.700.20/2023 - ΦΕΚ 2549/Β/19-04-2023), με τις διατάξεις της οποίας εξειδικεύονται τα οριζόμενα στην υποπερ. 26 της περ. β’ της παρ. Ι του άρθρου 75 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 266 του ν. 5037/2023 (Α’ 78):

οι ιδιοκτήτες, νομείς, επικαρπωτές, μισθωτές και υπομισθωτές (α) οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται σε περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων, (β) οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται σε περιοχές εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, (γ) εκτάσεων που βρίσκονται εντός ακτίνας 100 μ. από τα όρια των περ. "(α)" και "(β)" του παρόντος άρθρου και (δ) εκτός σχεδίου γηπέδων με κτίσμα, πρέπει να προβαίνουν σε καθαρισμό των ανωτέρω χώρων κατά το χρονικό διάστημα από την 1η μέχρι την 30η Απριλίου εκάστου έτους και τη συντήρηση αυτού καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, ήτοι από 1η Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου, για την αποτροπή κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της”.

Ο Δήμος Λαρισαίων προσβλέποντας στην καλή συνεργασία με τους δημότες, όσον αφορά στο σοβαρό αυτό θέμα των ακαθάριστων οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, καλεί τους ιδιοκτήτες των ανωτέρω ακινήτων, να προβούν στην πλήρη αποκατάσταση του χώρου που κατέχουν, τηρώντας διαρκώς την σχετική καθαριότητα με δική τους δαπάνη και ευθύνη.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης στην εκπλήρωση της υποχρέωσης καθαρισμού και συντήρησης καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, επιβάλλεται ή καταλογίζεται αντίστοιχα εξ ολοκλήρου στον/στους υπόχρεους:

α. πρόστιμο πενήντα (50) λεπτών του ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, με ελάχιστο ποσό τα διακόσια (200) ευρώ,

β. δαπάνη του αυτεπάγγελτου καθαρισμού του χώρου και απομάκρυνσης των υλικών

O απαιτούμενος καθαρισμός περιλαμβάνει:

α. Υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε άμεση επαφή με κτίσμα.

β. Απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους όπως ενδεικτικά το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά.

γ. Αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δέντρων και αύξηση του ύψους έναρξής της από την επιφάνεια του εδάφους, ανάλογα με την ηλικία και το είδος του δέντρου.

δ. Αραίωση της θαμνώδους βλάστησης ως προς την κάλυψη του εδάφους.

ε. Απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών, αναφλέξιμων, εκρήξιμων ή εύφλεκτων υλικών, αντικειμένων και απορριμμάτων.

Οι υπόχρεοι οφείλουν να μεριμνούν για την ασφαλή συλλογή και μεταφορά όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού της παρ. 1. Απαγορεύεται η εγκατάλειψη, η απόρριψη ή η ανεξέλεγκτη διαχείρισή τους.

22-03-2024
Νέα τμήματα ξεκινούν από την Ακαδημία Ποδηλασίας του Τμήματος Αθλητισμού

ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΟΔΗΛΑΣΙΑΣ

Βοηθάμε τους μικρούς μας φίλους να μάθουν ποδήλατο γρήγορα και μεθοδικά. 


Νέα τμήματα ξεκινούν από την Ακαδημία Ποδηλασίας του Τμήματος Αθλητισμού Δήμου Λαρισαίων για τον μήνα Απρίλιο που αφορά παιδιά ηλικίας 4-10 ετών.

Τα μαθήματα είναι για παιδιά αρχάρια, με βοηθητικές ρόδες ή δεινούς ποδηλάτες και πραγματοποιούνται στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής.

Η ποδηλασία είναι μια ευχάριστη δραστηριότητα και με την καθοδήγηση της έμπειρης προπονήτριας μας, τα παιδιά μαθαίνουν ποδήλατο, ακολουθώντας μια συγκεκριμένη μέθοδο εκμάθησης.

Τα μικρότερα παιδιά μαθαίνουν πώς να ισορροπούν στο ποδήλατο, ενώ τα μεγαλύτερα μαθαίνουν πως να μετακινούνται με ασφάλεια.

Πληροφορίες: κα Ευαγγέλου Εύη τηλ.6974 024059 καθηγήτρια φυσικής αγωγής - Προπονήτρια ποδηλασίας και Τμήμα Αθλητισμού τηλ.2410235260.

19-03-2024
Θεσσαλικό Θέατρο - Το Καπλάνι της Βιτρίνας με επιπλέον παραστάσεις

ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

Β΄ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2023-24

ΤΟ ΚΑΠΛΑΝΙ ΤΗΣ ΒΙΤΡΙΝΑΣ

Της Άλκης Ζέη

Θέατρο «Κώστας Τσιάνος»

Μάρτιος- Απρίλιος 2024

Λόγω της μεγάλης επιτυχίας και της τεράστιας ζήτησης της παιδικής παράστασης, το Καπλάνι της βιτρίνας της Άλκης Ζέη, το Θεσσαλικό Θέατρο θα πραγματοποιήσει δύο επιπλέον παραστάσεις για το κοινό τις Κυριακές 7-4-2024 και 14-4-2024 ώρα 12.00 μμ

Κατάλληλο για μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου

Λίγα λόγια για την υπόθεση

Καλοκαίρι. Η μαγική εποχή των παιδιών. Θάλασσα, παιχνίδι, εξερευνήσεις και ατέλειωτες νύχτες με μαγικές ιστορίες κάτω από τ’ αστέρια.
Μια παρέα παιδιών στο Λαμαγάρι της Σάμου, θα ζήσει μια περιπέτεια που θα αλλάξει τη ζωή τους για πάντα.

Η δικτατορία του Μεταξά στις 4 Αυγούστου του 1936, θα οδηγήσει τα παιδιά να πάρουν μέρος σε μυστικές αποστολές για να βοηθήσουν τον ξάδερφο της Μέλιας και της Μυρτώς, τον Νίκο, που είναι φοιτητής και κινδυνεύει με φυλακή. Ο Νίκος κρύβεται στο Μύλο με το σπασμένο φτερό μέχρι να μπορέσει να διαφύγει στην Ισπανία που γίνεται εμφύλιος πόλεμος για να πολεμήσει για την Δημοκρατία. Όσο δύσκολα όμως κι αν είναι τα πράγματα τα παιδιά έχουν τη βοήθεια ενός τίγρη που βρίσκεται μέσα σε μια βιτρίνα στο σαλόνι του σπιτιού της Μέλιας και της Μυρτώς. Το Καπλάνι -όπως λένε τον τίγρη στη Σάμο- έχει την ικανότητα να ζωντανεύει μέσα από τις ιστορίες που τους διηγείται ο Νίκος και όταν χρειαστεί, με το δικό του μαγικό τρόπο να παίρνει μέρος στις δύσκολες αποστολές των παιδιών, να τα βοηθάει και να τα προστατεύει.

Το Καπλάνι της βιτρίνας είναι μια ιστορία για την συναρπαστική πορεία που ακολουθούν όλα τα ζωντανά πλάσματα, άνθρωποι και ζώα, για να ζήσουν έτσι όπως είναι φτιαγμένα από την φύση: Ελεύθερα.

Το Καπλάνι της βιτρίνας είναι μια ιστορία φωτεινή όπως είναι τα καλοκαίρια και σκοτεινή όπως οι δικτατορίες. Μέσα από την αυτοβιογραφική ιστορία της Άλκης Ζέη, από τα παιδικά της χρόνια στη Σάμο, ζωντανεύει ένα καλοκαίρι που δεν είναι όπως τα άλλα. Το παιχνίδι και την ανέμελη ζωή των παιδιών θα έρθει να διαταράξει μια πραγματικότητα σκληρή: η επιβολή μιας δικτατορίας.

Τίποτα όμως δεν μπορεί να σταματήσει τη μαγική ικανότητα των παιδιών να παλεύουν με όπλα ανίκητα στις μάχες της ζωής.

Η φαντασία και το παιχνίδι, η πίστη και η αθωότητα, η ομορφιά και η ασχήμια του κόσμου χωρίς ψεύτικα φίλτρα και η αλήθεια μέσα από τα μάτια των παιδιών, «φτιάχνουν» ένα ατέλειωτο καλοκαίρι που όλοι μέσα του μπορούμε να ζήσουμε ελεύθεροι.

Η παράσταση ακολουθεί επί σκηνής το μυστικό δρόμο των παιδιών και του καπλανιού, αλλά και με κινηματογραφικά ανοίγει ακόμα περισσότερο τη μαγική εκείνη διάσταση που έχει πάντα η οπτική γωνία των παιδιών και η χωρίς όρια φαντασία τους.

Ίσως γιατί εκεί όταν όλοι επιστρέφουμε μπορούμε να είμαστε Ελεύθεροι.

Συντελεστές:

Διασκευή – Σκηνοθεσία - Στίχοι τραγουδιών: Δήμητρα Λαρεντζάκη
Σκηνικό: Κατερίνα Παπαγεωργίου
Κοστούμια: Μαρία Καβαλιώτη
Μουσική: Κώστας Βόμβολος
Χορογραφίες-Διδασκαλία κίνησης: Πασχαλιά Ακριτίδου
Μάσκες: Ολυμπία Σιδερίδου
Video: Πέτρος Σεβαστίκογλου
Video animation: Μπάμπης Βενετόπουλος
Σχεδιασμός φωτισμών: Βαγγέλης Χαλκιαδάκης - Δήμητρα Λαρεντζάκη
Βοηθός σκηνοθέτη: Χριστίνα Βράκα
Υπεύθυνος Παραγωγής: Νίκος Γεωργάκης
Κατασκευή κοστουμιών: Νικολέτα Καΐση
Κατασκευή σκηνικού: Χρήστος Καράκης - Νίκος Ανδριανόπουλος – Στράτος Φράγκου - Βασίλης Τσιούτρας
Κατασκευή «Καπλάνι»: Αλέξανδρος Κωνσταντινίδης
Ήχος – Φως-video: Μάκης Παπατριανταφύλλου – Γιώργος Γκόλαντας-Παναγιώτης Γιαννούλας-Γιώργος Σκούλτσης
Οργάνωση παραστάσεων: Αλέκα Τσινούλη
Φωτογραφίες προγράμματος – παράστασης : Αλέξανδρος Ευθυμιόπουλος
Φωτογραφίες παράστασης: Nίκος Κατσαρός
Τρέιλερ: Life of Film Productions - Δημήτρης Βάλλας
Αφίσα - Πρόγραμμα: Μουτζούρα

Παίζουν ( Αλφαβητικά):
Χριστίνα Βράκα
Νικόλας Γραμματικόπουλος
Ειρήνη Ιωάννου Παπανεοφύτου
Δήμητρα Καραγιώργου
Αγάπη Μουστρή
Δημήτρης Όντος
Σταμάτης Στάμογλου
Έλλη Χατζεϊπίδου

Διάρκεια: 90’

Τηλεφωνικές κρατήσεις :2410-533417

Εισιτήρια για τις Κυριακάτικες παραστάσεις αποκλειστικά μέσω του more.com

https://www.more.com/theater/to-kaplani-tis-bitrinas-1/

Τιμή εισιτηρίου : 4 ευρώ παιδικό, 8 ευρώ ενηλίκων

Χορηγοί επικοινωνίας: ΕΡΤ, ASTRA, Formedia TV, ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, TRT, Εφημερίδα Ελευθερία, Πολιτεία Λαρισαίων, Larissanet, Formedia.gr, Larissanet.gr, Larissapress.gr, OnLarissa.gr, Paidis.com, thessaliatv.gr, Tι νέα Λάρισα;, Δημοτική Ραδιοφωνία Λάρισας, Πόλις Radio, Campοs Radio, Formedia Radio, Musica radio, Radio Dee-jay.

19-03-2024
Συνάντηση του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας και της Υπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας κ. Σοφίας Ζαχαράκη

Πραγματοποιήθηκε εποικοδομητική συνάντηση στο Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας μεταξύ του Προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας του Δήμου Λαρισαίων και της Υπουργού κ. Σοφίας Ζαχαράκη. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε το διετές πλάνο δράσης του Συμβουλίου που αφορά  μια σειρά από πρωτοβουλίες με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών και ιδιαίτερα των νέων σε θέματα όπως η ψυχική υγεία, η οδική ασφάλεια,  η ισότητα, η βιωσιμότητα, η συμπερίληψη, η αλληλεγγύη, η εργασία, η στέγαση και η ανάδειξη της πόλης ως προορισμό φιλοξενίας.

Κύρια προτεραιότητα που τέθηκε και από τις δυο πλευρές είναι η επίσπευση των απαιτούμενων διαδικασιών σχετικά με την υλοποίηση του Κέντρου Νέων το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει ως μια πηγή έμπνευσης και υποστήριξης για τους νέους της Λάρισας, ενώ παράλληλα θα αποτελέσει έναν χώρο σύνδεσης με Ευρωπαϊκά Προγράμματα, την επιχειρηματικότητα, τον πολιτισμό και τέχνες.

Σημαντική ήταν η αναφορά του Προεδρείου σε μια καμπάνια για την προώθηση του τουριστικού προφίλ της περιοχής. Με στόχο την ανοικτή συμμετοχή των πολιτών και την προαγωγή νέων ιδεών και προτάσεων για την ανάπτυξη του τουρισμού και την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.

Παράλληλα, συζητήθηκαν θέματα που διέπουν την λειτουργία των Συμβουλίων Νεολαίας της χώρας και τονίστηκε η ανάγκη επικαιροποίησης ενός κοινού πλαισίου ενώ από πλευράς της η Υπουργός διατύπωσε την ανάγκη συνεργασίας του Υπουργείου με την ΚΕΔΕ και την ΕΕΤΑΑ προς την κατεύθυνση αυτή.   

Η συνάντηση ανέδειξε τη στήριξη της υπουργού προς το Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας του Δήμου Λαρισαίων, δημιουργώντας προοπτική για τη νεολαία και την πόλη της Λάρισας, ενώ παράλληλα αντικατοπτρίζει τη δέσμευσή της για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των νέων σε ολόκληρη την χώρα. Η προσέγγιση αυτή υπογραμμίζει τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ του κράτους και των τοπικών αρχών για την προώθηση των κοινωνικών και οικονομικών συμφερόντων των νέων σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Εκ του προεδρείου,

Σοφία- Ριζέλα Ραμάι

Εκπρόσωπος Τύπου Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας Δήμου Λαρισαίων

15-03-2024
Στη Λάρισα Αντιδήμαρχοι της Φουενλαμπράδα για το πρόγραμμα SHARE – Συνάντηση με τον Δήμαρχο Λαρισαίων, κ.Θανάση Μαμάκο

Η αλληλεγγύη γενεών, οι ανάγκες των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας αλλά και οι ανάγκες κοινωνικής στέγασης των νέων βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, στο επίκεντρο της συνάντησης του Δημάρχου Λαρισαίων, κ.Θανάση Μαμάκου, παρουσία και του Αντιδημάρχου Κοινωνικής Πολιτικής, κ.Παναγιώτη Δαλαμπύρα, με Αντιδημάρχους της ισπανικής πόλης Φουενλαμπράδα (περιοχή Μαδρίτης, Ισπανία), που επισκέφθηκαν τη Λάρισα, το πρωί της Τετάρτης, 13 Μαρτίου 2024.

«Είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις και εμπειρίες, καθώς και να διερευνήσουμε καινούριες λύσεις για τις πόλεις μας, τόσο με όρους βιώσιμης ανάπτυξης, όσο και με όρους κοινωνικής ενσωμάτωσης. Η ενίσχυση και η βελτίωση των υφιστάμενων πολιτικών και στρατηγικών, σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, είναι το ζητούμενο -στο επίκεντρο των δράσεων και πρωτοβουλιών είναι πρώτα απ’ όλα οι πολίτες», σημείωσε ο κ.Μαμάκος, με αφορμή τη συνάντηση.

Να σημειωθεί ότι η επίσκεψη της ισπανικής αντιπροσωπείας έγινε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος SHARE (Sustainable Housing Accommodation for a Regenerative Exchange), στο οποίο μετέχει ως transfer εταίρος ο Δήμος Λαρισαίων, μαζί με αντίστοιχους δήμους από την Ιταλία (Τέραμο) και τη Λιθουανία (Βίλνιους), πόλεις με συμπληρωματικά χαρακτηριστικά σε αυτά της Φουενλαμπράδα.

Στη συνάντηση, κατά την οποία έγινε και ανταλλαγή συμβολικών δώρων, από την πλευρά της ισπανικής πόλης μετείχαν οι κκ. Monica Sebastian Perez, Αναπληρώτρια Δήμαρχος, Ana Maria Perez Santiago, Αντιδήμαρχος Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, Alvaro Jose Revilla Castro, Γενικός Διευθυντής για την Κοινωνική Πολιτική, Alba Iglesias Clavito, Γραφείο Ευρωπαϊκών Χρηματοδοτήσεων, Χαράλαμπος Σαμαντζής, Υπεύθυνος για το έργο εκ μέρους του Δήμου Λαρισαίων και Ελένη Βεζαλή, συνεργάτης του προγράμματος.

Στη συνέχεια, η ισπανική αντιπροσωπεία επισκέφθηκε τον Μύλο του Παππά, όπου και πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας με τον Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής και Πολιτικών Ισότητας, κ.Παναγιώτη Δαλαμπύρα που παρουσίασε αναλυτικά στις δομές Κοινωνικής Πολιτικής και τα προγράμματα που είναι σε εξέλιξη στον Δήμο Λαρισαίων.

11-03-2024
Επίσκεψη σε πληγέντες οικισμούς του Δήμου Λαρισαίων

Σε πληγείσες από τον Daniel περιοχές ο Δήμαρχος Λαρισαίων – «Προτεραιότητα η αποκατάσταση δικτύου και γεφυρών στους οικισμούς μας», τονίζει ο Θανάσης Μαμάκος

Σε οικισμούς του Δήμου Λαρισαίων που υπέστησαν μεγάλες ζημιές από τις καταστροφικές πλημμύρες της κακοκαιρίας Daniel πραγματοποίησε επίσκεψη το πρωί της Κυριακής ο Δήμαρχος Λαρισαίων, κ.Θανάσης Μαμάκος, με αφορμή και την αυριανή σύσκεψη δημάρχων και εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, υπό τον Πρωθυπουργό, κ.Κυριάκο Μητσοτάκη, στην Αθήνα.  

Ο κ.Μαμάκος, συνοδευόμενος από τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών, κ.Χρήστο Τερζούδη, τη δημοτική σύμβουλο, κ.Ελισσάβετ Παπαδοπούλου και τον Πρόεδρο της Κοινότητας Μάνδρας, κ.Σπύρο Καδόγλου, επισκέφθηκαν τους οικισμούς Μάνδρα, Κάστρο και Αμυγδαλέα, και ενημέρωσε τους κατοίκους, τους επαγγελματίες και τους αγρότες για τα επόμενα βήματα στις διαδικασίες αποκατάστασης των καταστροφών, με έμφαση στις αγροτικές περιοχές του Δήμου Λαρισαίων.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις την περασμένη Παρασκευή ανακοινώθηκε η έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 6 εκατ. ευρώ προς τον Δήμο Λαρισαίων, από το Υπουργείο Εσωτερικών, ενώ αναμένονται άλλα 2,1 εκατ. ευρώ από το Πράσινο Ταμείο -συνολικά πάνω από 8 εκατ. ευρώ που αναμένεται να κατευθυνθούν για την αποκατάσταση ζημιών σε υποδομές, οδικά δίκτυα, αγροτική οδοποιία και γέφυρες.

Όπως έχουν καταγράψει οι αρμόδιες υπηρεσίες της Δημοτικής Αρχής, από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των αγροτικών περιοχών είναι οι καταστροφές σε γέφυρες και αγροτικούς δρόμους που ενώνουν τους οικισμούς και δίνουν πρόσβαση στα χωράφια τους, όπως επίσης και σε υποδομές, όπως ο βιολογικός καθαρισμός Μάνδρας.

Το θέμα βρέθηκε στο επίκεντρο και της σύσκεψης εργασίας που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Λάρισας, την Παρασκευή, υπό τον Υφυπουργό ΥΜΕ, κ.Νίκο Ταχιάο, ενώ αναμένεται να συζητηθεί, μεταξύ άλλων θεμάτων, και στην αυριανή σύσκεψη στην Αθήνα.

«Οι παρεμβάσεις μας είναι διαρκείς και επίμονες, προκειμένου η Λάρισα, και ιδιαίτερα οι οικισμοί του Δήμου Λαρισαίων, να ανακτήσουν τον κατεστραμμένο δημόσιο χώρο τους, να αποκατασταθούν τα οδικά δίκτυα και οι προσβάσεις, όπως και οι υποδομές που έχουν υποστεί ζημίες. Είμαστε έτοιμοι, με σχέδιο και προτάσεις, για να αξιοποιήσουμε κάθε χρηματοδοτική δυνατότητα που μας δίνεται -με την αρχή να γίνεται με τα περίπου 8 εκατ. ευρώ των έκτακτων χρηματοδοτήσεων από το Πράσινο Ταμείο και το Υπουργείο Εσωτερικών», σημειώνει ο Δήμαρχος Λαρισαίων, κ.Θανάσης Μαμάκος.

15-01-2024
Τμήμα Εσόδων - Νέος τρόπος υποβολής του δημοτικού φόρου

Η υποβολή του δημοτικού φόρου (0,5% ή 5%) θα πραγματοποιείται μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE (myaade.gov.gr) όπως ορίζει η Υπουργική Απόφαση με Αριθμό 1209/22-12-2023.

Η Ψηφιακή Πλατφόρμα του Δήμου Λαρισαίων θα παραμείνει ενεργή για υποβολή δηλώσεων που αφορούν τα έτη: 2019, 2020, 2021.

Περισσότερες πληροφορίες για την υποβολή δηλώσεων μέσω της Ψηφιακής Πλατφόρμας του Δήμου Λαρισαίων

Ελεγχόμενη Στάθμευση για Εργαζόμενους στις Ζώνες Α και Β
MyDimosLive. Κλείσε ψηφιακό ραντεβού
Θυρίδες Δήμου Λαρισαίων Πιστοποιητικά - Ληξιαρχικές Πράξεις - Μόνιμη Κατοικία - Άδεια Πολιτικού Γάμου

Πρόσφατα Νέα - Ανακοινώσεις

28-03-2024
Ανάγνωση παραμυθιού στα Γερμανικά στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Λάρισας “Αλέξανδρος Μπατζανούλης”

Ανάγνωση παραμυθιού στα Γερμανικά, για παιδιά 6-10 ετών, διοργανώνουν το Σάββατο 30 Μαρτίου 2024, τις ώρες 17:00  έως τις 20:00, στο παιδικό τμήμα της βιβλιοθήκης στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο (3ος όροφος), η Αντιδημαρχία Πολιτισμού Δήμου Λαρισαίων, η Δημοτική Βιβλιοθήκη Λάρισας “Αλέξανδρος Μπατζανούλης” και η Τοπική Επιτροπή Καθηγητών Γερμανικής Γλώσσας στη Λάρισα, με την υποστήριξη του Ινστιτούτου OSD Ελλάδας,

Η ανάγνωση θα γίνει στα Γερμανικά με ταυτόχρονη μετάφραση στα Ελληνικά και θα ακολουθήσουν δραστηριότητες και παιχνίδια.

28-03-2024
Romance and Passion - Ρεσιτάλ με έργα για βιολί και πιάνο στο Δ.Ω.Λ.

Ο διαπρεπής σολίστ βιολιού Γιάννης Γεωργιάδης, σε συνεργασία με την διεθνούς φήμης πιανίστα Svetlana Smolina (Los Angeles) πρόκειται να παρουσιάσουν έργα ρομαντικού λυρισμού και δεξιοτεχνίας για βιολί και πιάνο στο πλαίσιο του προγράμματος Εκπαιδευτικές Συναυλίες - Μεγάλοι Σολίστ του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας. Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 9 Απριλίου στη Σκηνή της Αίθουσας Συναυλιών του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας και ώρα 18:30, με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του θεσμού «Εκπαιδευτικές Συναυλίες - Μεγάλοι Σολίστ» κατά τη διάρκεια του οποίου λαμβάνουν χώρα διάφορες συναυλίες, που στόχο έχουν να μυήσουν τα παιδιά στο χώρο της τέχνης με ζωντανές συναυλίες μεγάλων καλλιτεχνών της κλασικής μουσικής. Τα παιδιά και το κοινό κάθονται επάνω στη Σκηνή για να είναι σε άμεση επαφή με τους σολίστ, με τους οποίους μπορούν να συνομιλήσουν.

Η διάρκεια των συναυλιών είναι μία ώρα.

Το πρόγραμμα των Γιάννη Γεωργιάδη και Svetlana Smolina περιλαμβάνει έργα των Edvard Grieg, Αράμ Χατσατουριάν, P. I. Tchaikovsky και Richard Strauss.

Στη σονάτα αρ. 3 in c minor του Σκανδιναβού συνθέτη Edvard Grieg, διακρίνονται ανάγλυφα τα πλέον χαρακτηριστικά λαϊκά μοτίβα και μελωδίες της χώρας του, μέσα από την περιγραφική μαγευτική ατμόσφαιρα των Νορβηγικών φιόρδ.

Ο Αράμ Χατσατουριάν εμπνεύστηκε από την ιστορία του ήρωα Θρακικής καταγωγής Σπάρτακο, συνθέτοντας την ομώνυμη μουσική μπαλέτου. Μέσα από την εξαίσια αλλά και επική μουσική του γραφή περιγράφει την μεγάλη επανάσταση των δούλων και άλλων καταπιεσμένων λαών εναντίον των Ρωμαίων που έγινε υπό την καθοδήγηση του θρυλικού Σπάρτακου. Το Adagio σε μεταγραφή για βιολί και πιάνο μας μεταφέρει ιδανικά στο κλίμα ενός από τα πλέον αναγνωρίσιμα έργα του Αρμένιου συνθέτη.

Ο μουσική μπαλέτου από τον ''Καρυοθραύστη'' του Tchaikovsky, αποδίδεται με αριστουργηματική λεπτότητα και λεπτομέρεια στην μεταγραφή για σόλο πιάνο του Pletnev και ιδιαίτερα στο απόσπασμα Pas de deux που απαιτεί παράλληλα μια υπερβατική πιανιστική δεξιοτεχνία.

Το πρόγραμμα κλείνει με ένα πολύ χαρακτηριστικό έργο του ύστερου γερμανικού ρομαντισμού, όπως αυτός αναδεικνύεται με γλαφυρό τρόπο στην εντυπωσιακή τριμερή σονάτα του Richard Strauss σε μι ύφεση, έργο 18.

28-03-2024
Ακροάσεις για νέα μέλη της Ελληνογερμανικής ορχήστρας νέων (ΕΓοΝ-DGjO)

Η Διοίκηση της Ελληνογερμανικής Ορχήστρας Νέων στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ορχήστρας και ενόψει των νέων της project, προκηρύσσει ακροάσεις για την επιλογή των νέων μουσικών που θα στελεχώσουν μελλοντικά την ορχήστρα.

Λίγα λόγια για την ΕΓοΝ

Η διεθνής ορχήστρα αποτελείται από νέους μουσικούς, Έλληνες και Γερμανούς ηλικίας 18-26 ετών φοιτητές ή απόφοιτους ελληνικών / γερμανικών ανώτατων μουσικών σχολών ή ωδείων. Εκτός από το κυρίως σώμα της συμφωνικής ορχήστρας έχουν συσταθεί και τα υπόλοιπα μουσικά της σύνολα όπως η Καμεράτα και το Σύνολο των Χάλκινων (Brass Ensemble).

Κύριος σκοπός της ορχήστρας  είναι η αλληλεπίδραση και η αμοιβαία κατανόηση της κουλτούρας των δύο λαών, η μάθηση και η διεύρυνση των κοινωνικών και μουσικών οριζόντων των συμμετεχόντων μουσικών. Ταυτόχρονα, σημαντικό στοιχείο των καλλιτεχνικών αναζητήσεων και εν γένει της δομής και δράσης της καλλιτεχνικής αυτής κοινότητας θα αποτελέσουν η διάδοση σε νέα και νεανικά κοινά της ευρωπαϊκής -και κατά μεγάλο μέρος γερμανικής- μουσικής παράδοσης και η ανάδειξη των ενοποιητικών αισθητικών στοιχείων με την κλασική αρχαιότητα ως ενοποιητικό στοιχείο της κοινής μας ευρωπαϊκής καταγωγής.

Ακροάσεις

Η ΕΓοΝ διεξάγει διαδικτυακές ακροάσεις όλο τον χρόνο με την αποστολή βίντεο. Οι υποψήφιοι μουσικοί καλούνται να στείλουν βίντεο όπου θα παρουσιάζουν τον εαυτό τους και το ρεπερτόριο που αναφέρεται στην ιστοσελίδα της ΕΓοΝ. Τα αποτελέσματα των ακροάσεων θα ανακοινώνονται σε τακτά διαστήματα μέσα στην καλλιτεχνική χρονιά ή σε εύλογο χρόνο πριν την έναρξη κάποιου project.

Δικαίωμα συμμετοχής στην Ορχήστρα της ΕΓoΝ έχουν Έλληνες και Γερμανοί ή κάτοικοι Ελλάδας/ Γερμανίας ηλικίας 18-28 ετών, σε όργανα συμφωνικής ορχήστρας, σπουδαστές ή απόφοιτοι ωδείων/μουσικών Πανεπιστημίων της Ελλάδας ή και του εξωτερικού.

Περισσότερες πληροφορίες

Για να δηλώσετε συμμετοχή στις ακροάσεις συμπληρώστε τη φόρμα συμμετοχής που θα βρείτε εδώ: https://forms.gle/FWx9Rq8hNXAnDU1g9

Το ρεπερτόριο και τις παρτιτούρες θα τα βρείτε εδώ: https://egondgjo.eu/auditionsrepertoire/

Επισκεφθείτε το site της ορχήστρας μας: egondgjo.eu

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση επικοινωνήστε μαζί μας στο email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. και στο τηλέφωνο 2121068629

188 Αριθ. Απόφασης: 189 Αριθ. Απόφασης: 190
Έγκριση ένταξης προς συζήτηση θεμάτων εκτός ημερήσιας διάταξης. Τίτλος: Έγκριση εξειδίκευσης πιστώσεων που αφορούν στη συνδιοργάνωση του FINAL FOUR VOLLEY Ανδρών από 29 έως 31 Μαρτίου 2024, στο Κλειστό Γυμναστήριο της Νεάπολης. Τίτλος: Έγκριση μετακίνησης μελών του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας για συμμετοχή σε εκπαιδευτική δράση στο πλαίσιο υλοποίησης του ευρωπαϊκού προγράμματος "JuniorXpress", με χρηματοδότηση από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα CERV.
DE-0188-2024.pdf  Αρχείο: DE-0188-2024.pdf  Αρχείο: DE-0188-2024.pdf 
28-03-2024
Το Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας Δήμου Λαρισαίων στο Θεσσαλικό Θέατρο

Επίσκεψη στο Θεσσαλικό Θέατρο πραγματοποίησαν τα μέλη της Επιτροπής Παιδείας, Πολιτισμού & Αθλητισμού του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας του Δήμου Λαρισαίων στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου (27 Μαρτίου).

Τα μέλη συναντήθηκαν με τον Αντιδήμαρχο Τουρισμού & Εξωστρέφειας και Πρόεδρο του Θεσσαλικού Θεάτρου κ. Φώτη Τζατζάκη ο οποίος τους ξενάγησε μαζί με τον Προϊστάμενο Τεχνικών του Θεσσαλικού Θεάτρου κ. Νίκο Γεωργάκη στους χώρους του θεάτρου (αίθουσα θεάτρου «Κώστας Τσιάνος», θέατρο «Αυλή του Μύλου», βεστιάριο, γραφεία διοίκησης), ενώ είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν από κοντά το πολύτιμο και ιστορικό αρχείο του Θεσσαλικού Θεάτρου (αφίσες, προγράμματα, μακέτες κ.α.) το οποίο βρίσκεται σε διαδικασία ψηφιοποίησης.

Ξεχωριστή στιγμή αποτέλεσε η συνάντηση μας με τους ηθοποιούς της υπέροχης παράστασης  «το Καπλάνι της Βιτρίνας» που αποτελεί παραγωγή του Θεσσαλικού Θεάτρου και παίζεται αυτή την περίοδο.

Αφού ολοκληρώθηκε η ξενάγηση, τα μέλη της επιτροπής ενημερώθηκαν από τον Αντιδήμαρχο για την μακρά πορεία του Θεσσαλικού Θεάτρου, το οποίο είναι το πρώτο Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο που ιδρύθηκε στην Ελλάδα και φέτος κλείνει 40 χρόνια πλούσιας δράσης (ως ΔΗΠΕΘΕ). Ήδη, στο πλαίσιο του εορτασμού του έχουν δρομολογηθεί δράσεις στις οποίες συζητήθηκε και η συμμετοχή του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας σε αυτές.

Τέλος, και οι δυο πλευρές (Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας Δήμου Λαρισαίων και Θεσσαλικό Θέατρο) δεσμεύτηκαν για στενότερη συνεργασία, με στόχο την συνδιοργάνωση δράσεων προς όφελος των νέων του Δήμου Λαρισαίων.

Δείτε σύντομο video στο YouTube

28-03-2024
Ανακοίνωση ΣΟΧ2/2024 - Πρόσληψη προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, για την κάλυψη αναγκών ανταποδοτικού χαρακτήρα στο Δήμο Λαρισαίων

Ανακοινώνουμε τη με αρ.πρωτ. 3887/25-01-2024 (ΑΔΑ:Ψ0ΛΘΩΛΞ-ΧΗΔ ) ανακοίνωση ΣΟΧ2/2024 για τη πρόσληψη προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, συνολικά ογδόντα τεσσάρων (84) ατόμων για την κάλυψη αναγκών ανταποδοτικού χαρακτήρα στο Δήμο Λαρισαίων, ειδικοτήτων και με διάρκεια σύμβασης όπως φαίνεται στην Ανακοίνωση.

Η ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων ξεκινά από 29/03/2024 και λήγει τη Δευτέρα 08/04/2024.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΟΧ2/2024

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΣ ΣΟΧ2/2024

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ (ΣΟΧ) ΜΕ ΣΗΜΑΝΣΗ ΕΚΔΟΣΗΣ «10-06-2021»

ΑΙΤΗΣΗ-ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΕΝΤΥΠΟ ΑΣΕΠ ΜΕ ΚΩΔΙΚΟ ΣΟΧ 2 ΥΕ/ΔΕ

 

27-03-2024
Παρουσίαση του μυθιστορήματος της Λίνας Βαλετοπούλου “Κλουαζονέ”

“Κλουαζονέ” είναι ο τίτλος του μυθιστορήματος της Λίνας Βαλετοπούλου που θα παρουσιάσουν η Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Λαρισαίων, το Πολιτιστικό Κέντρο Εκπαιδευτικών Ν. Λάρισας (ΠΟΚΕΛ), οι εκδόσεις ΒΑΚΧΙΚΟΝ και το βιβλιοχαρτοπωλείο ΑΝΕΜΟΣ, την Τρίτη 2 Απριλίου 2024, στις 19.00 στη Λογοτεχνική Γωνία Λάρισας (Γαληνού και Φαρμακίδου).

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Γιάννης Ζαραμπούκας, συγγραφέας, Χρύσα Μαστοροδήμου, εκπαιδευτικός, λογοτέχνης και η συγγραφέας.

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος και εκδότης της LARISSAPRESS Λευτέρης Παπαστεργίου.

27-03-2024
Συναυλία “στροφή” στα '60s από τη Φιλαρμονική του Δήμου Λαρισαίων

Η Φιλαρμονική του Δήμου Λαρισαίων παρουσιάζει ένα εκπληκτικό αφιέρωμα στη μαγική Δεκαετία των ΄60s με τρεις εξαιρετικούς τραγουδιστές την Αντωνία Βισβίκη, τον Γιώργο Αποστολόπουλο και τον Γιώργο Γάλλο, το Σάββατο 30/03/2024 στις 20:00, στην Αίθουσα Συναυλιών του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας.

Οι ερμηνευτές θα οδηγήσουν το κοινό σε ένα αξέχαστο ταξίδι με τις μεγαλύτερες επιτυχίες της εποχής από τους Beatles και τους Rolling Stones μέχρι τους Elvis Presley, Night King Cole και τους Doors.

Μια βραδιά γεμάτη νοσταλγία και μουσική που έγραψε ιστορία.

Η Προπώληση των εισιτηρίων έχει ξεκινήσει και θα διαρκέσει μέχρι την Παρασκευή 28/03/2024, στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας καθημερινά 09:00 -13:00 και 17:00 –19:00.

Πληροφορίες στο τηλ. 2410 531960.

27-03-2024
Έκθεση φωτογραφίας του Μιχάλη Πατσούρα εμπνευσμένη από το ελληνικό δημόσιο

Η έκθεση φωτογραφίας του Μιχάλη Πατσούρα με τίτλο “07:00 π.μ. Έως 15:00 μ.μ.”, εγκαινιάζεται την Τρίτη 2 Απριλίου, στις 20.00 στον εκθεσιακό χώρο του Μύλου του Παππά από την Αντιδημαρχία Πολιτισμού Δήμου Λαρισαίων και το Protometria International Photography Festival. Η έκθεση θα λειτουργεί από Δευτέρα έως και Σάββατο 10.00-14.00 και 17.00-21.30 και θα διαρκέσει μέχρι τις 15 Απριλίου 2024

Πρόκειται για μία ιδιαίτερη έκθεση φωτογραφίας που αφορά στο ωράριο λειτουργίας των υπηρεσιών του ελληνικού δημοσίου. Όπως θα αναφέρει ο ίδιος ο καλλιτέχνης, μέχρι πρότινος όνειρο όλων σχεδόν των Ελλήνων ήταν να εξασφαλίσουν μία θέση σε κάποια (οποιαδήποτε) υπηρεσία στον Δημόσιο τομέα, με την προσδοκία ενός σταθερού μισθού και της αίσθησης ασφάλειας και σιγουριάς. Ο ίδιος υπάλληλος στο Ελληνικό Υπουργείο Εμπορίου για δέκα χρόνια έζησε από μέσα τι σημαίνει ελληνικό δημόσιο.

Παρατήρηση και καταγραφή λοιπόν αποτελεί αυτή η δουλειά του, που οι συγκυρίες, όπως λέει ο ίδιος, το έφεραν να αποκτήσει διαστάσεις κοινωνικοϊστορικού ντοκουμέντου.

“Δεδομένου ότι αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα ο δημόσιος τομέας αντιμετωπίζεται ως αποδιοπομπαίος τράγος της κρίσης. Ευρωπαίοι και ντόπιοι ιθύνοντες έκριναν ότι η εξυγίανση αυτού του χώρου θα ανοίξει το δρόμο προς την ανάπτυξη και την οικονομική μεταρρύθμιση της χώρας. Όπως και να ΄χει, το όνειρο του Έλληνα για μια θέση στο δημόσιο καταρρέει και τα θεμέλια του δυσλειτουργικού αυτού μηχανισμού έχουν ήδη αρχίσει να τρίζουν. Τι μέλλει γενέσθαι, οψόμεθα…”

Ο Μιχάλης Πατσούρας είναι επαγγελματίας φωτογράφος με έδρα την Αθήνα. Πριν ασχοληθεί επαγγελματικά με την φωτογραφία για διάστημα δέκα ετών εργάστηκε ως δημόσιος υπάλληλος στο Ελληνικό Υπουργείο Εμπορίου, ενώ παράλληλα σπούδασε φωτογραφία στις σχολές Focus (Φωτογραφία & Video Art) και στην Ελληνική Leica Academy. Το 2000 παραιτήθηκε για να αφοσιωθεί επαγγελματικά στη φωτογραφία. Το 2001 προσλήφθηκε ως επικεφαλής φωτογράφος σε περιοδικά μεγάλου εκδοτικού ομίλου. Το 2005 άρχισε να συνεργάζεται με διαφημιστικά γραφεία. Ενώ παράλληλα όλα αυτά τα χρόνια ασχολούνταν και με το ταξιδιωτικό ρεπορτάζ. Από το 2009 εργάζεται ως ανεξάρτητος φωτογράφος δουλεύοντας κυρίως μακροχρόνια ανθρωποκεντρικά θέματα εστιάζοντας σε σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα. Ο τρόπος που του αρέσει να φωτογραφίζει είναι ο βιωματικός. Aπό το 2017 ως 2021 εργάστηκε ώς καθηγητής φωτογραφίας για την Ελληνική Leica Academy. Είναι μέλος της Ε.Φ.Ε (Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδος) της Ε.Κ.Φ.Α (Ένωση καλλιτεχνών φωτογράφων Αθηνών) και μέλος του εποπτικού συμβουλίου του ΦΟΙΒΟΥ (συλλογικός οργανισμός προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων στην Ελλάδα). Το 2022 το story “Still Human” απέσπασε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό APW (Athens Photo World).

Ατομικές Εκθέσεις: 2023: Greece Photobiennale Θεσσαλονίκη. 2022: Greece Photometria Festival Ιωάννινα. 2022: Greece Tyrvee Gallery Μεσολόγγι

Η έκθεση φωτογραφίας του Μιχάλη Πατσούρα με τίτλο “07:00 π.μ. Έως 15:00 μ.μ.”, εγκαινιάζεται την Τρίτη 2 Απριλίου, στις 20.00 στον εκθεσιακό χώρο του Μύλου του Παππά από την Αντιδημαρχία Πολιτισμού Δήμου Λαρισαίων και το Protometria International Photography Festival. Η έκθεση θα λειτουργεί από Δευτέρα έως και Σάββατο 10.00-14.00 και 17.00-21.30 και θα διαρκέσει μέχρι τις 15 Απριλίου 2024
Πρόκειται για μία ιδιαίτερη έκθεση φωτογραφίας που αφορά στο ωράριο λειτουργίας των υπηρεσιών του ελληνικού δημοσίου. Όπως θα αναφέρει ο ίδιος ο καλλιτέχνης, μέχρι πρότινος όνειρο όλων σχεδόν των Ελλήνων ήταν να εξασφαλίσουν μία θέση σε κάποια
(οποιαδήποτε) υπηρεσία στον Δημόσιο τομέα, με την προσδοκία ενός σταθερού μισθού και
της αίσθησης ασφάλειας και σιγουριάς. Ο ίδιος υπάλληλος στο Ελληνικό Υπουργείο Εμπορίου για δέκα χρόνια έζησε από μέσα τι σημαίνει ελληνικό δημόσιο.
Παρατήρηση και καταγραφή λοιπόν αποτελεί αυτή η δουλειά του, που οι συγκυρίες, όπως λέει ο ίδιος, το έφεραν να αποκτήσει διαστάσεις κοινωνικοϊστορικού ντοκουμέντου.
“Δεδομένου ότι αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα ο δημόσιος τομέας αντιμετωπίζεται ως
αποδιοπομπαίος τράγος της κρίσης. Ευρωπαίοι και ντόπιοι ιθύνοντες έκριναν ότι η
εξυγίανση αυτού του χώρου θα ανοίξει το δρόμο προς την ανάπτυξη και την οικονομική
μεταρρύθμιση της χώρας. Όπως και να ΄χει, το όνειρο του Έλληνα για μια θέση στο δημόσιο
καταρρέει και τα θεμέλια του δυσλειτουργικού αυτού μηχανισμού έχουν ήδη αρχίσει να
τρίζουν. Τι μέλλει γενέσθαι, οψόμεθα…”
Ο Μιχάλης Πατσούρας είναι επαγγελματίας φωτογράφος με έδρα την Αθήνα. Πριν ασχοληθεί
επαγγελματικά με την φωτογραφία για διάστημα δέκα ετών εργάστηκε ως δημόσιος
υπάλληλος στο Ελληνικό Υπουργείο Εμπορίου, ενώ παράλληλα σπούδασε φωτογραφία στις
σχολές Focus (Φωτογραφία & Video Art) και στην Ελληνική Leica Academy. Το 2000
παραιτήθηκε για να αφοσιωθεί επαγγελματικά στη φωτογραφία.Τ ο 2001 προσλήφθηκε ως
επικεφαλής φωτογράφος σε περιοδικά μεγάλου εκδοτικού ομίλου. Το 2005 άρχισε να
συνεργάζεται με διαφημιστικά γραφεία. Ενώ παράλληλα όλα αυτά τα χρόνια ασχολούνταν και
με το ταξιδιωτικό ρεπορτάζ. Από το 2009 εργάζεται ως ανεξάρτητος φωτογράφος
δουλεύοντας κυρίως μακροχρόνια ανθρωποκεντρικά θέματα εστιάζοντας σε σύγχρονα
κοινωνικά ζητήματα. Ο τρόπος που του αρέσει να φωτογραφίζει είναι ο βιωματικός. Aπό το
2017 ως 2021 εργάστηκε ώς καθηγητής φωτογραφίας για την Ελληνική Leica Academy.
Είναι μέλος της Ε.Φ.Ε (Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδος) της Ε.Κ.Φ.Α (Ένωση καλλιτεχνών
φωτογράφων Αθηνών) και μέλος του εποπτικού συμβουλίου του ΦΟΙΒΟΥ (συλλογικός
οργανισμός προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων στην Ελλάδα). Το 2022 το story “Still
Human” απέσπασε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό APW (Athens Photo World).
Ατομικές Εκθέσεις: 2023: Greece Photobiennale Θεσσαλονίκη. 2022: Greece Photometria
Festival Ιωάννινα. 2022: Greece Tyrvee Gallery Μεσολόγγι

27-03-2024
Κινηματογραφική εκδήλωση-αφιέρωμα στη Λαρισαία σκηνοθέτιδα Μαίρη Κλαμπούρα από τους Φίλους του Μεσογειακού Κινηματογράφου

Κινηματογραφική εκδήλωση με θέμα: "Γυναικών Ύπαρξις", διοργανώνουν η Αντιδημαρχία Πολιτισμού Δήμου Λαρισαίων και η Εταιρεία Φίλων Μεσογειακού Κινηματογράφου & Τεχνών, την Πέμπτη 28 Μαρτίου, στις 20:00, στο αμφιθέατρο (2ος όροφος) του κεντρικού κτιρίου του Μύλου του Παππά στη Λάρισα.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει προβολή της τριλογίας ταινιών μικρού μήκους της Λαρισαίας σκηνοθέτιδας Μαίρης Κλαμπούρα: "Anodyne", "Ouroboros" και "Ostomachion the Battle of the Bones", ενώ το κοινό θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει με τη δημιουργό.

Το κινηματογραφικό γεγονός εντάσσεται στο σύσφαιρο πολυθεματικών δράσεων του 27ου Μεσογειακού Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους, το οποίο υποστηρίζεται από το Υπουργείο Πολιτισμού και συγκεκριμένα στοχεύει στην προώθηση και την προβολή του κινηματογραφικού έργου Λαρισαίων σκηνοθετών, την αύξηση του τοπικού κινηματογραφόφιλου κοινού και στην ανάδειξη κοινωνικών ζητημάτων που σχετίζονται με τη σύγχρονη γυναίκα.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

26-03-2024
Δήμος Λαρισαίων: Συστάσεις για την τήρηση καθαριότητας οικοπέδων

Σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 20/2023 Πυροσβεστική Διάταξη (Υ. Α. 18851 οικ. Φ.700.20/2023 - ΦΕΚ 2549/Β/19-04-2023), με τις διατάξεις της οποίας εξειδικεύονται τα οριζόμενα στην υποπερ. 26 της περ. β’ της παρ. Ι του άρθρου 75 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 266 του ν. 5037/2023 (Α’ 78):

οι ιδιοκτήτες, νομείς, επικαρπωτές, μισθωτές και υπομισθωτές (α) οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται σε περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων, (β) οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται σε περιοχές εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, (γ) εκτάσεων που βρίσκονται εντός ακτίνας 100 μ. από τα όρια των περ. "(α)" και "(β)" του παρόντος άρθρου και (δ) εκτός σχεδίου γηπέδων με κτίσμα, πρέπει να προβαίνουν σε καθαρισμό των ανωτέρω χώρων κατά το χρονικό διάστημα από την 1η μέχρι την 30η Απριλίου εκάστου έτους και τη συντήρηση αυτού καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, ήτοι από 1η Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου, για την αποτροπή κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της”.

Ο Δήμος Λαρισαίων προσβλέποντας στην καλή συνεργασία με τους δημότες, όσον αφορά στο σοβαρό αυτό θέμα των ακαθάριστων οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, καλεί τους ιδιοκτήτες των ανωτέρω ακινήτων, να προβούν στην πλήρη αποκατάσταση του χώρου που κατέχουν, τηρώντας διαρκώς την σχετική καθαριότητα με δική τους δαπάνη και ευθύνη.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης στην εκπλήρωση της υποχρέωσης καθαρισμού και συντήρησης καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, επιβάλλεται ή καταλογίζεται αντίστοιχα εξ ολοκλήρου στον/στους υπόχρεους:

α. πρόστιμο πενήντα (50) λεπτών του ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, με ελάχιστο ποσό τα διακόσια (200) ευρώ,

β. δαπάνη του αυτεπάγγελτου καθαρισμού του χώρου και απομάκρυνσης των υλικών

O απαιτούμενος καθαρισμός περιλαμβάνει:

α. Υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε άμεση επαφή με κτίσμα.

β. Απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους όπως ενδεικτικά το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά.

γ. Αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δέντρων και αύξηση του ύψους έναρξής της από την επιφάνεια του εδάφους, ανάλογα με την ηλικία και το είδος του δέντρου.

δ. Αραίωση της θαμνώδους βλάστησης ως προς την κάλυψη του εδάφους.

ε. Απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών, αναφλέξιμων, εκρήξιμων ή εύφλεκτων υλικών, αντικειμένων και απορριμμάτων.

Οι υπόχρεοι οφείλουν να μεριμνούν για την ασφαλή συλλογή και μεταφορά όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού της παρ. 1. Απαγορεύεται η εγκατάλειψη, η απόρριψη ή η ανεξέλεγκτη διαχείρισή τους.

26-03-2024
Παρουσίαση βιβλίου του Σπύρου Αλεξίου “21 ρωγμές στην επίσημη ιστορία για το 1821”

“21 ρωγμές στην επίσημη ιστορία για το 1821”, είναι ο τίτλος του βιβλίου του φιλόλογου-ιστορικού Σπύρου Αλεξίου, που θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 5 Απριλίου 2024, στις 19.30 στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Λάρισας (Ιουστινιανού 42). Την εκδήλωση-συζήτηση διοργανώνει το παράρτημα Λάρισας της Πανελλήνιας Ένωσης Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών (Π.Ε.Σ.ΕΚ.), σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Λαρισαίων.

Την παρουσίαση του βιβλίου θα κάνει ο συγγραφέας. Προλογίζει και συντονίζει ο Απόστολος Σιέρρας, φιλόλογος, μέλος της Συντονιστικής ομάδας της Π.Ε.Σ.ΕΚ. Λάρισας. Θα ακολουθήσει ομιλία με θέμα: «ΚΛΕΙΩ, προστάτιδα της αλήθειας ή σκλάβα των μύθων; Η περίπτωση του 1821», από τον Θανάση Παπαθανασίου, φιλόλογο, μέλος της Π.Ε.Σ.ΕΚ. Λάρισας .

Αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσουν ο Βαγγέλης Ρεμπάπης, ιστορικός, υπεύθυνος λειτουργίας του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης Λάρισας και η Δήμητρα Σιέρρα, πτυχιούχος κλασσικής φιλολογίας του ΑΠΘ.

Την εκδήλωση στηρίζουν οι εκδόσεις Τόπος και το βιβλιοπωλείο Αχ. Καλτσάς.

22-03-2024
Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου - Τρίτη 26/03/2024, ώρα 14:00

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

22-03-2024
Συνεδρίαση Δημοτικής Επιτροπής - Τετάρτη 27/03/2023, ώρα 13:00

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

22-03-2024
Νέα τμήματα ξεκινούν από την Ακαδημία Ποδηλασίας του Τμήματος Αθλητισμού

ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΟΔΗΛΑΣΙΑΣ

Βοηθάμε τους μικρούς μας φίλους να μάθουν ποδήλατο γρήγορα και μεθοδικά. 


Νέα τμήματα ξεκινούν από την Ακαδημία Ποδηλασίας του Τμήματος Αθλητισμού Δήμου Λαρισαίων για τον μήνα Απρίλιο που αφορά παιδιά ηλικίας 4-10 ετών.

Τα μαθήματα είναι για παιδιά αρχάρια, με βοηθητικές ρόδες ή δεινούς ποδηλάτες και πραγματοποιούνται στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής.

Η ποδηλασία είναι μια ευχάριστη δραστηριότητα και με την καθοδήγηση της έμπειρης προπονήτριας μας, τα παιδιά μαθαίνουν ποδήλατο, ακολουθώντας μια συγκεκριμένη μέθοδο εκμάθησης.

Τα μικρότερα παιδιά μαθαίνουν πώς να ισορροπούν στο ποδήλατο, ενώ τα μεγαλύτερα μαθαίνουν πως να μετακινούνται με ασφάλεια.

Πληροφορίες: κα Ευαγγέλου Εύη τηλ.6974 024059 καθηγήτρια φυσικής αγωγής - Προπονήτρια ποδηλασίας και Τμήμα Αθλητισμού τηλ.2410235260.

22-03-2024
Συνάντηση με την Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία

Την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024, στα γραφεία του τμήματος Αθλητισμού Δ.Λαρισαίων, συναντήθηκαν ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Άθλησης κ.Γερογιώκας Ηρακλής και ο Αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού και Πολιτισμού κ.Σωτήρης Σουλούκος  με τον εκπρόσωπο της Ελληνικής Σκακιστικής  Ομοσπονδίας κ.Αργύρη Κιθαρίδη.

Ο σκοπός της συνάντησης ήταν η διεξαγωγή του 35ου Ατομικού Πανελλήνιου Πρωταθλήματα και του 21ου Ομαδικού Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Σκακιού μαθητών -μαθητριών 2024, που θα διεξαχθεί στην πόλη μας, το τριήμερο 27-29 Απριλίου 2024, στο κλειστό γυμναστήριο του ΕΑΚ Λάρισας.

“Έχουμε αναλάβει για φέτος μια πολύ μεγάλη συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, και με την  Ελληνική  Σκακιστική  Ομοσπονδία.  Αντιλαμβανόμαστε την εκπαιδευτική αξία του σκακιού πέρα από όλα τα άλλα οφέλη του παιχνιδιού, τη χαρά, τη δημιουργικότητα, την εξάσκηση της μνήμης και της συγκέντρωσης.¨Η υλοποίηση μιας τέτοιας διοργάνωσης θα συγκεντρώσει μεγάλο ενδιαφέρον και θα φιλοξενηθούν  στην πόλη μας πάνω από 800 νεαροί σκακιστές, συνοδευμένοι από τους γονείς τους.” ανέφερε ο κ.Ηρακλής Γερογιώκας.

Παρόντες στην συνάντηση ήταν η κ.Βέρα Αβραμίδου, γραμματέας Σχολικής επιτροπής της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας, η κ.Έλενα Ζήλου, προϊσταμένη του τμ. Αθλητισμού Δ.Λαρισαίων και ο κ.Κωνσταντέλιας Κων/νος, μέλος Δ.Σ.του Συλλόγου Σκακιστών Λάρισας.

21-03-2024
Υλοποίηση εργαστηρίου - «Προωθώντας την επικοινωνία στον αυτισμό: πρακτικές αρχές για νευροτυπικούς»

Ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον εργαστήριο με τίτλο «Προωθώντας την επικοινωνία στον αυτισμό: πρακτικές αρχές για νευροτυπικούς», διοργανώνουν ο Σύλλογος Γονέων Κηδ. και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Ν. Λάρισας και η Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Λαρισαίων ,την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στον Μύλο του Παππά (Αίθουσα «Αμφιθεάτρο» 2ος όροφος), με ελεύθερη είσοδο. Εισηγήτρια θα είναι η κ. Λίλα Κοσσυβάκη, Επίκουρη Καθηγήτρια, Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας (ΔΙ.ΠΑ.Ε) επί τιμή ανώτερη ερευνήτρια, Πανεπιστήμιο του Birmingham, Ηνωμένο Βασίλειο. Η ώρα προσέλευσης είναι: 09:30 π.μ -  10 π.μ., έναρξη – λήξη του εργαστηρίου: 10 π.μ. – 12:30 μ.μ.

Στο εργαστήριο θα συζητηθεί η επίδραση των νευροτυπικών (μη-αυτιστικών) στην επικοινωνία των αυτιστικών. Πιο συγκεκριμένα, θα συζητηθεί τι είναι η επικοινωνία και πόσο σημαντικό ρόλο παίζει στα άτομα με αυτισμό. Στην συνέχεια, θα γίνει αναφορά εν συντομία σε ερευνητικά δεδομένα που αποδεικνύουν την σημασία χρήσης ενός βοηθητικού στυλ αλληλεπίδρασης και θα παρουσιαστεί λεπτομερώς μία παρέμβαση, η οποία αναπτύχθηκε στην Αγγλία και περιλαμβάνει 13 γενικές αρχές (π.χ., χρήση περιορισμένου και συγκεκριμένου λόγου, επίδειξη διαθεσιμότητας) και 8 επικοινωνιακές ευκαιρίες (π.χ., διακοπή στη μέση μιας ευχάριστης αλληλεπίδρασης, προσφορά ουσιαστικών επιλογών) που προωθούν την επικοινωνία στα αυτιστικά άτομα. Στο τέλος θα γίνουν ερωτήσεις από το κοινό. 

Το εργαστήριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, ειδικούς παιδαγωγούς, επαγγελματίες ψυχικής υγείας, φοιτητές και γονείς. Στους συμμετέχοντες θα σταλεί ηλεκτρονικά βεβαίωση παρακολούθησης.

Φόρμα συμμετοχής εδώ. Περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Ιστότοπος: https://www.autismthessaly.gr/

Πληροφορίες: Γραμματεία  κ. Νικολέτα Θεοδωροπούλου

Τηλ. 2410-613112,  Δευτέρα – Παρασκευή 10.00 – 15.00

email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

21-03-2024
Το «Φυτώριο» της Παιδικής χορωδίας του Δ.Ω.Λ στην Κέρκυρα

Στην Κέρκυρα ταξίδεψαν τα παιδιά του «Φυτώριου», τμήματος της Παιδικής χορωδίας Δ.Ω.Λ. υπό την διεύθυνση της κ.Ειρήνης Μάμμου, αποδεχόμενοι την πρόσκληση της κ. Χριστίνας Καλλιαρίδου μέλος Ε.Ε.Π. του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου πανεπιστημίου για συμμετοχή σε συναυλία .Τη συναυλία διοργάνωσε η κατεύθυνση «Διεύθυνσης Παιδικής Σχολικής και Νεανικής χορωδίας » του τμήματος Μουσικών Σπουδών του πανεπιστημίου, της οποίας υπεύθυνη είναι η κ.Καλλιαρίδου με τη συμμετοχή του τμήματος Προετοιμασίας της χορωδίας «Άγιος Σπυρίδων» υπό την διεύθυνση των φοιτητών της κατεύθυνσης μέλος των οποίων είναι και η κ.Μάμμου.

   Η συναυλία έλαβε χώρα στο Πνευματικό κέντρο της Μητρόπολης Κέρκυρας το Σάββατο 16/03. Αρχικά, το τμήμα του «Φυτώριου» παρουσίασε το πρόγραμμά του υπό την διεύθυνση της κ.Ειρήνης Μάμμου  με συνοδό στο πιάνο την κ.Ελένη Κουτή, ενώ ακολούθησε το τμήμα Προετοιμασίας της χορωδίας «Αγ.Σπυρίδων» υπό την διεύθυνση των φοιτητών: Αλέξη Δέσποινας, Αποστολίδη Γεωργίας, Δανσαρλή Λευτέρη, Κούκου Ευθύμιου, Κούστα Έλενας, Λυρίτη Ευαγγελίας, Πανόπουλου Ερμή και Παπασπύρου Γιώργου με συνοδεία στο πιάνο απο την κ.Έλλη Γλαρού. Η εκδήλωση έκλεισε με ένα κοινό τραγούδι υπό την διεύθυνση της κ.Χριστίνας Καλλιαρίδου όπου όλα τα παιδιά μαζί, γεμάτα ενθουσιασμό και χαρά ένωσαν τις φωνές τους τραγουδώντας για τη φιλία, την ενότητα και την αγάπη για τη χορωδία. Μετά το τέλος της συναυλίας ακολούθησε κέρασμα που ετοιμάστηκε από τις μαμάδες των παιδιών της χορωδίας «Αγ.Σπυρίδων» και με τη χορηγία του ΚΟΙΣΠΕ. 

Την επόμενη μέρα, Κυριακή 17/03, μέρος της αποστολής από τη Λάρισα παρακολούθησε τη λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίων Πάντων, όπου η Παιδική-Νεανική χορωδία «Άγ.Σπυρίδων» έψαλλε τη Θεία Λειτουργία του Μίκη Θεοδωράκη ιερουργούντος του πατήρ Θεμιστοκλή Μουρτζανού με καταγωγή από τη Λάρισα.

 Όλη η αποστολή και ιδιαίτερα τα παιδιά έτυχαν θερμής υποδοχής και φιλοξενίας από τους Κερκυραίους οικοδεσπότες.

Τα σύνολα της Παιδικής Χορωδίας Λάρισας αποτελούνται από το «Φυτώριο» με παιδιά αρχάρια από 6 ετών, την «Παιδική» με παιδιά μεγαλύτερα και πιο έμπειρα στο χορωδιακό τραγούδι και τη «Νεανική» με παιδιά από 12 εως 23 ετών. Το χορωδιακό τραγούδι είναι η βάση της μουσικής εκπαίδευσης γενικότερα και μέσα από αυτό δίνεται η ευκαιρία στους σπουδαστές του ωδείου και μη, να αναπτύξουν και να καλλιεργήσουν τις μουσικές τους δεξιότητες.

20-03-2024
Παρουσίαση βιβλίου «Εθνικές επέτειοι - Μορφές διαχείρισης της μνήμης και της ιστορίας»

Το βιβλίο «Εθνικές επέτειοι - Μορφές διαχείρισης της μνήμης και της ιστορίας», παρουσιάζουν την Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024, στις 19:00 στη Λογοτεχνική Γωνία (Γαληνού και Φαρμακίδου, Λάρισα), η Αντιδημαρχία Πολιτισμού Δήμου Λαρισαίων, οι Εκδόσεις Αλεξάνδρεια, το Περιοδικό Θράκα και το βιβλιοπωλείο Καλτσάς.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι επιμελητές αυτού: Χάρης Αθανασιάδης (καθηγητής δημόσιας ιστορίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου) και Πολυμέρης Βόγλης (καθηγητής κοινωνικής ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας).

Την εκδήλωση θα συντονίσουν οι Παπαδήμας Λάμπρος (υπ. Δρ. Διδακτικής της Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας) και Πέτρος Σκυθιώτης (Δρ. Επιστημών της Αγωγής, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας).

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Μέσα από τις τελετουργίες των εθνικών επετείων (παρελάσεις, εορτασμοί, δρώμενα κ.λπ.) εμπεδώνεται στην ελληνική κοινωνία η αίσθηση του κοινού παρελθόντος και τονώνεται η εθνική ταυτότητα και ενότητά της. Γι' αυτό οι εθνικές επέτειοι αναφέρονται στα πιο κρίσιμα από τα ηρωικά γεγονότα της ιστορίας, όπως η 25η Μαρτίου και η 28η Οκτωβρίου. Οι μελέτες αυτού του συλλογικού τόμου θέτουν υπό διερεύνηση τη διαχείριση της μνήμης και της ιστορίας, εστιάζοντας σε κρίσιμες πτυχές των δύο καθιερωμένων εθνικών επετείων (25η Μαρτίου και 28η Οκτωβρίου), προεκτείνοντας παράλληλα τη συζήτηση σε ζητήματα όπως η εξέγερση του Πολυτεχνείου, η αποκατάσταση της δημοκρατίας το 1974, το Ολοκαύτωμα, η Απελευθέρωση του 1944 και η μνήμη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.

Βιογραφικά ομιλητών:

Ο Χάρης Αθανασιάδης είναι καθηγητής δημόσιας ιστορίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου και διευθυντής του μεταπτυχιακού προγράμματος «Δημόσια Ιστορία» στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Το πιο πρόσφατο από τα βιβλία του τιτλοφορείται Η μνήμη και η πόλις (εκδ. Ασίνη, 2022), ενώ άρθρα του για την ιστορία της εκπαίδευσης, την ιστορία του εργατικού κινήματος και τη δημόσια ιστορία έχουν δημοσιευθεί σε συλλογικούς τόμους και επιστημονικά περιοδικά στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα.

Ο Πολυμέρης Βόγλης είναι καθηγητής κοινωνικής ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964 και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο. Έχει εκδώσει τις μελέτες: Η εμπειρία της φυλακής και της εξορίας. Οι πολιτικοί κρατούμενοι στον εμφύλιο πόλεμο (2004), Η ελληνική κοινωνία στην Κατοχή, 1941-1944 (2010), Η αδύνατη επανάσταση. Η κοινωνική δυναμική του εμφυλίου πολέμου (2014), Δυναμική αντίσταση. Υποκειμενικότητα, πολιτική βία και αντιδικτατορικός αγώνας, 1967-1974 (2022), όλες στις εκδόσεις Αλεξάνδρεια. Έχει συνεπιμεληθεί συλλογικούς τόμους και έχει δημοσιεύσει άρθρα σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά σχετικά με τη δεκαετία του 1940, την κοινωνική ιστορία και τη μνήμη.

20-03-2024
Πάμε σινεμά στο Χατζηγιάννειο - Περασμένες ζωές

Με ένα μοντέρνο, ρομαντικό, κινηματογραφικό παραμύθι με τίτλο “ΠΕΡΑΣΜΕΝΕΣ ΖΩΕΣ”, συνεχίζονται οι κινηματογραφικές προβολές της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού Δήμου Λαρισαίων και της Κινηματογραφικής Λέσχης Λάρισας, την Τρίτη 26 και την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024, στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο Λάρισας, με 2 προβολές στις 19.00 και στις 21.30.

Τιμή εισιτηρίου 4 Ευρώ.

Λίγα λόγια για την ταινία: Οι παιδικοί φίλοι Να Γιανγκ και ο Χάε Σουνγκ χωρίζονται όταν η οικογένεια της πρώτης μεταναστεύει από τη Νότια Κορέα στον Καναδά. Σιωπηρά ερωτευμένοι μεταξύ τους, θα συναντηθούν είκοσι πέντε χρόνια αργότερα στη Νέα Υόρκη.

Σκηνοθεσία: Σελίν Σονγκ.

Πρωταγωνιστούν: Γκρέτα Λι Τζον Μαγκάρο Τέο Γιου.

Με ένα μοντέρνο, ρομαντικό, κινηματογραφικό παραμύθι με τίτλο “ΠΕΡΑΣΜΕΝΕΣ ΖΩΕΣ”, συνεχίζονται οι κινηματογραφικές προβολές της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού Δήμου Λαρισαίων και της Κινηματογραφικής Λέσχης Λάρισας, την Τρίτη 26 και την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024, στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο Λάρισας, με 2 προβολές στις 19.00 και στις 21.30. Τιμή εισιτηρίου 4 Ευρώ.
Λίγα λόγια για την ταινία: Οι παιδικοί φίλοι Να Γιανγκ και ο Χάε Σουνγκ χωρίζονται όταν η οικογένεια της πρώτης μεταναστεύει από τη Νότια Κορέα στον Καναδά. Σιωπηρά ερωτευμένοι μεταξύ τους, θα συναντηθούν είκοσι πέντε χρόνια αργότερα στη Νέα Υόρκη.
Σκηνοθεσία: Σελίν Σονγκ
Πρωταγωνιστούν: Γκρέτα Λι Τζον Μαγκάρο Τέο Γιου

 

20-03-2024
Συναυλία με έργα μεγάλων κλασικών δημιουργών από σπουδαστές της Γερμανίας

Συναυλία με έργα μεγάλων κλασικών δημιουργών, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 21 Μαρτίου και ώρα 18.00 στην αίθουσα συναυλιών του ΔΩΛ, από τους σπουδαστές της Επαγγελματικής Σχολής Μουσικής του Bad Königshofen της Γερμανίας, που φιλοξενούνται στην πόλη μας από το Δημοτικό Ωδείο Λάρισας, στο πλαίσιο ανταλλαγής σπουδαστών. Το γκρουπ αποτελείται από 4 σπουδαστές και 2 καθηγητές.

Στο πλαίσιο της ανταλλαγής, σπουδαστές και σπουδάστριες του Δ.Ω.Λ., πρόκειται να επισκεφθούν την αντίστοιχη Μουσική Σχολή τον Μάϊο του 2024, προκειμένου να γνωρίσουν το γερμανικό πολιτισμό αποκτώντας νέες εμπειρίες.

20-03-2024
Παρουσίαση βιβλίου της Ιωάννας Γιαννακοπούλου

“ ΠΡΟΙΚΕΣ..5 πρόσωπα σε 48 πράξεις” είναι ο τίτλος του βιβλίου της Ιωάννας Γιαννακοπούλου που θα παρουσιαστεί την Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024, στις 20.00 στη Λογοτεχνική Γωνία (Γαληνού και Φαρμακίδου γωνία), από την Αντιδημαρχία Πολιτισμού Δήμου Λαρισαίων, τις Εκδόσεις Ακυβέρνητες Πολιτείες και το Περιοδικό Θράκα.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν η συγγραφέας Ιωάννα Γιαννακοπούλου, η Κωνσταντίνα Καρυδάκη, Δημοσιογράφος και η Ειρήνη Κουφάκη, Ψυχολόγος PhD Επιστημονική Υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης ΟΚΑΝΑ

Αποσπάσματα θα διαβάσει η Κατερίνα Βασδέκη, θεατρολόγος- συγγραφέας

Τραγούδι: Σταματίνα Σακιώτη

Λίγα λόγια για το βιβλίο από τον πρόλογο της συγγραφέως «Αυτό το έργο ανήκει στις αφηγήτριές του, τις γυναίκες που μου μίλησαν για τη ζωή τους, τα προικιά και τα νυχτέρια, το προξενιό, τον έρωτα, τον γάμο, την επόμενη μέρα, αλλά και τη φτώχεια, τον εμφύλιο, τη σκληρότητα της ζωής, τις προσδοκίες και τις ματαιώσεις.

Πρόκειται για αφηγήσεις ζωής πέντε γυναικών του θεσσαλικού κάμπου, με τη μεγαλύτερη από αυτές να βρίσκεται στα 95 της, τη μικρότερη στα 71. Διαβάζουμε για γάμους στα 14 και γάμους στα 38. Αφηγήσεις που φέρνουν στο φως τη ρωγμή του έρωτα στον γάμο από προξενιό, τη σιωπή που σημαίνει συναίνεση, τη σιωπή που σημαίνει άρνηση, την υποταγή, την ανυπακοή. Αφηγήσεις που υπαινίσσονται ιστορίες ανείπωτες της γυναικείας συνθήκης αλλά κυρίως εσωτερική δύναμη κι έναν διαρκή αγώνα πάνω στο νόημα…»

19-03-2024
Θεσσαλικό Θέατρο - Το Καπλάνι της Βιτρίνας με επιπλέον παραστάσεις

ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

Β΄ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2023-24

ΤΟ ΚΑΠΛΑΝΙ ΤΗΣ ΒΙΤΡΙΝΑΣ

Της Άλκης Ζέη

Θέατρο «Κώστας Τσιάνος»

Μάρτιος- Απρίλιος 2024

Λόγω της μεγάλης επιτυχίας και της τεράστιας ζήτησης της παιδικής παράστασης, το Καπλάνι της βιτρίνας της Άλκης Ζέη, το Θεσσαλικό Θέατρο θα πραγματοποιήσει δύο επιπλέον παραστάσεις για το κοινό τις Κυριακές 7-4-2024 και 14-4-2024 ώρα 12.00 μμ

Κατάλληλο για μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου

Λίγα λόγια για την υπόθεση

Καλοκαίρι. Η μαγική εποχή των παιδιών. Θάλασσα, παιχνίδι, εξερευνήσεις και ατέλειωτες νύχτες με μαγικές ιστορίες κάτω από τ’ αστέρια.
Μια παρέα παιδιών στο Λαμαγάρι της Σάμου, θα ζήσει μια περιπέτεια που θα αλλάξει τη ζωή τους για πάντα.

Η δικτατορία του Μεταξά στις 4 Αυγούστου του 1936, θα οδηγήσει τα παιδιά να πάρουν μέρος σε μυστικές αποστολές για να βοηθήσουν τον ξάδερφο της Μέλιας και της Μυρτώς, τον Νίκο, που είναι φοιτητής και κινδυνεύει με φυλακή. Ο Νίκος κρύβεται στο Μύλο με το σπασμένο φτερό μέχρι να μπορέσει να διαφύγει στην Ισπανία που γίνεται εμφύλιος πόλεμος για να πολεμήσει για την Δημοκρατία. Όσο δύσκολα όμως κι αν είναι τα πράγματα τα παιδιά έχουν τη βοήθεια ενός τίγρη που βρίσκεται μέσα σε μια βιτρίνα στο σαλόνι του σπιτιού της Μέλιας και της Μυρτώς. Το Καπλάνι -όπως λένε τον τίγρη στη Σάμο- έχει την ικανότητα να ζωντανεύει μέσα από τις ιστορίες που τους διηγείται ο Νίκος και όταν χρειαστεί, με το δικό του μαγικό τρόπο να παίρνει μέρος στις δύσκολες αποστολές των παιδιών, να τα βοηθάει και να τα προστατεύει.

Το Καπλάνι της βιτρίνας είναι μια ιστορία για την συναρπαστική πορεία που ακολουθούν όλα τα ζωντανά πλάσματα, άνθρωποι και ζώα, για να ζήσουν έτσι όπως είναι φτιαγμένα από την φύση: Ελεύθερα.

Το Καπλάνι της βιτρίνας είναι μια ιστορία φωτεινή όπως είναι τα καλοκαίρια και σκοτεινή όπως οι δικτατορίες. Μέσα από την αυτοβιογραφική ιστορία της Άλκης Ζέη, από τα παιδικά της χρόνια στη Σάμο, ζωντανεύει ένα καλοκαίρι που δεν είναι όπως τα άλλα. Το παιχνίδι και την ανέμελη ζωή των παιδιών θα έρθει να διαταράξει μια πραγματικότητα σκληρή: η επιβολή μιας δικτατορίας.

Τίποτα όμως δεν μπορεί να σταματήσει τη μαγική ικανότητα των παιδιών να παλεύουν με όπλα ανίκητα στις μάχες της ζωής.

Η φαντασία και το παιχνίδι, η πίστη και η αθωότητα, η ομορφιά και η ασχήμια του κόσμου χωρίς ψεύτικα φίλτρα και η αλήθεια μέσα από τα μάτια των παιδιών, «φτιάχνουν» ένα ατέλειωτο καλοκαίρι που όλοι μέσα του μπορούμε να ζήσουμε ελεύθεροι.

Η παράσταση ακολουθεί επί σκηνής το μυστικό δρόμο των παιδιών και του καπλανιού, αλλά και με κινηματογραφικά ανοίγει ακόμα περισσότερο τη μαγική εκείνη διάσταση που έχει πάντα η οπτική γωνία των παιδιών και η χωρίς όρια φαντασία τους.

Ίσως γιατί εκεί όταν όλοι επιστρέφουμε μπορούμε να είμαστε Ελεύθεροι.

Συντελεστές:

Διασκευή – Σκηνοθεσία - Στίχοι τραγουδιών: Δήμητρα Λαρεντζάκη
Σκηνικό: Κατερίνα Παπαγεωργίου
Κοστούμια: Μαρία Καβαλιώτη
Μουσική: Κώστας Βόμβολος
Χορογραφίες-Διδασκαλία κίνησης: Πασχαλιά Ακριτίδου
Μάσκες: Ολυμπία Σιδερίδου
Video: Πέτρος Σεβαστίκογλου
Video animation: Μπάμπης Βενετόπουλος
Σχεδιασμός φωτισμών: Βαγγέλης Χαλκιαδάκης - Δήμητρα Λαρεντζάκη
Βοηθός σκηνοθέτη: Χριστίνα Βράκα
Υπεύθυνος Παραγωγής: Νίκος Γεωργάκης
Κατασκευή κοστουμιών: Νικολέτα Καΐση
Κατασκευή σκηνικού: Χρήστος Καράκης - Νίκος Ανδριανόπουλος – Στράτος Φράγκου - Βασίλης Τσιούτρας
Κατασκευή «Καπλάνι»: Αλέξανδρος Κωνσταντινίδης
Ήχος – Φως-video: Μάκης Παπατριανταφύλλου – Γιώργος Γκόλαντας-Παναγιώτης Γιαννούλας-Γιώργος Σκούλτσης
Οργάνωση παραστάσεων: Αλέκα Τσινούλη
Φωτογραφίες προγράμματος – παράστασης : Αλέξανδρος Ευθυμιόπουλος
Φωτογραφίες παράστασης: Nίκος Κατσαρός
Τρέιλερ: Life of Film Productions - Δημήτρης Βάλλας
Αφίσα - Πρόγραμμα: Μουτζούρα

Παίζουν ( Αλφαβητικά):
Χριστίνα Βράκα
Νικόλας Γραμματικόπουλος
Ειρήνη Ιωάννου Παπανεοφύτου
Δήμητρα Καραγιώργου
Αγάπη Μουστρή
Δημήτρης Όντος
Σταμάτης Στάμογλου
Έλλη Χατζεϊπίδου

Διάρκεια: 90’

Τηλεφωνικές κρατήσεις :2410-533417

Εισιτήρια για τις Κυριακάτικες παραστάσεις αποκλειστικά μέσω του more.com

https://www.more.com/theater/to-kaplani-tis-bitrinas-1/

Τιμή εισιτηρίου : 4 ευρώ παιδικό, 8 ευρώ ενηλίκων

Χορηγοί επικοινωνίας: ΕΡΤ, ASTRA, Formedia TV, ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, TRT, Εφημερίδα Ελευθερία, Πολιτεία Λαρισαίων, Larissanet, Formedia.gr, Larissanet.gr, Larissapress.gr, OnLarissa.gr, Paidis.com, thessaliatv.gr, Tι νέα Λάρισα;, Δημοτική Ραδιοφωνία Λάρισας, Πόλις Radio, Campοs Radio, Formedia Radio, Musica radio, Radio Dee-jay.

19-03-2024
Το «Θραψίμι» του Λάμπρου Αναγνωστόπουλου παρουσιάζεται στη Λογοτεχνική Γωνία

Την ποιητική συλλογή του Λάμπρου Αναγνωστόπουλου με τίτλο «Θραψίμι» παρουσιάζουν την Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024, στις 19:30 στη Λογοτεχνική Γωνία στη Λάρισα (Γαληνού και Φαρμακίδου, Λάρισα), η Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Λαρισαίων σε συνεργασία με τις Εκδόσεις «Γράφημα» και το Βιβλιοπωλείο «Καλτσάς».

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

Μαρία Γαλλιού (Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Λάρισας)

Κώστας Λάνταβος (ποιητής)

Σωτήρης Παστάκας (ποιητής)

Την εκδήλωση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Κωνσταντίνα Καρυδάκη.

19-03-2024
Μια διαφορετική συναυλία στη Λάρισα από τη Στρατιωτική Ακαδημία των Ηνωμένων Πολιτειών West Point

Μία ιδιαίτερη και ξεχωριστή συναυλία από τη Στρατιωτική Ακαδημία των Ηνωμένων Πολιτειών West Point, θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν οι Λαρισαίοι την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024 και ώρα 20.30, στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας με ελεύθερη είσοδο.

Πρόκειται για ένα από τα σχήματα δοκίμων της Στρατιωτικής Ακαδημίας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.  Το West Point Glee Club υπό τη διεύθυνση της Constance Chase θα παρουσιάσει ένα ποικίλο και ψυχαγωγικό πρόγραμμα υψηλών προδιαγραφών γεμάτο εκπλήξεις. και επιλογές από το ευρύ ρεπερτόριο της χορωδίας, που συμπεριλαμβάνει παλιά φοιτητικά τραγούδια, ύμνους, κλασικά και ποπ χορωδιακά κομμάτια, έργα γραμμένα κατά παραγγελία της χορωδίας αλλά και έργα ελληνοαμερικανών συνθετών. Την χορωδία συνοδεύει στο πιάνο η Andrea Schaut.                          

Για πάνω από εκατό χρόνια, τα μέλη της Στρατιωτικής Ακαδημίας εκπροσωπούν επάξια το Σώμα των Δοκίμων, όχι μόνο μέσα τις τακτικές ζωντανές της εμφανίσεις στους διασημότερους συναυλιακούς χώρους ανά τον κόσμο αλλά και ποικίλες άλλες δραστηριότητες, όπως ηχογραφήσεις καθώς και συμμετοχές σε τηλεοπτικές και κινηματογραφικές παραγωγές. “Δεν υπάρχει χαρά χωρίς μουσική, ούτε μουσική χωρίς χαρά! No fun without music, no music without fun!”, είναι το μότο τους.

Είναι η αρχαιότερη στρατιωτική ακαδημία των Ηνωμένων Πολιτειών, ανάλογη της Σχολής Ευελπίδων. Ιδρύθηκε το 1802 και βρίσκεται στο Γουέστ Πόιντ της Νέας Υόρκης, περίπου 80 χιλιόμετρα βόρεια της πόλης, σε γραφικό λόφο πάνω από τον ποταμό Χάντσον. Οι εγκαταστάσεις της ακαδημίας δίνουν την εικόνα πανεπιστημιούπολης με πολλά ιστορικά κτίρια, σε ένα εκ των οποίων φιλοξενείται το αρχαιότερο Μουσείο Στρατού των ΗΠΑ, με εκθέματα όπλα, κανόνια, στολές, παράσημα και έγγραφα από τον αμερικανικό εμφύλιο πόλεμο.

Η φοίτηση στην Ακαδημία είναι τετραετής. Κάθε χρόνο εισάγονται περίπου 1300 δόκιμοι και αποφοιτούν περίπου 1000 με τον βαθμό του ανθυπολοχαγού και τίτλο σπουδών Bachelor of Science. Η φοίτηση είναι εσώκλειστη και μαζί με τη σίτιση παρέχεται δωρεάν διαμονή και ένδυση, με όρο την αναγκαστική παραμονή στο στρατό για κάποιο χρονικό διάστημα μετά το πέρας των σπουδών.

19-03-2024
Συνάντηση του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας και της Υπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας κ. Σοφίας Ζαχαράκη

Πραγματοποιήθηκε εποικοδομητική συνάντηση στο Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας μεταξύ του Προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας του Δήμου Λαρισαίων και της Υπουργού κ. Σοφίας Ζαχαράκη. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε το διετές πλάνο δράσης του Συμβουλίου που αφορά  μια σειρά από πρωτοβουλίες με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών και ιδιαίτερα των νέων σε θέματα όπως η ψυχική υγεία, η οδική ασφάλεια,  η ισότητα, η βιωσιμότητα, η συμπερίληψη, η αλληλεγγύη, η εργασία, η στέγαση και η ανάδειξη της πόλης ως προορισμό φιλοξενίας.

Κύρια προτεραιότητα που τέθηκε και από τις δυο πλευρές είναι η επίσπευση των απαιτούμενων διαδικασιών σχετικά με την υλοποίηση του Κέντρου Νέων το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει ως μια πηγή έμπνευσης και υποστήριξης για τους νέους της Λάρισας, ενώ παράλληλα θα αποτελέσει έναν χώρο σύνδεσης με Ευρωπαϊκά Προγράμματα, την επιχειρηματικότητα, τον πολιτισμό και τέχνες.

Σημαντική ήταν η αναφορά του Προεδρείου σε μια καμπάνια για την προώθηση του τουριστικού προφίλ της περιοχής. Με στόχο την ανοικτή συμμετοχή των πολιτών και την προαγωγή νέων ιδεών και προτάσεων για την ανάπτυξη του τουρισμού και την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.

Παράλληλα, συζητήθηκαν θέματα που διέπουν την λειτουργία των Συμβουλίων Νεολαίας της χώρας και τονίστηκε η ανάγκη επικαιροποίησης ενός κοινού πλαισίου ενώ από πλευράς της η Υπουργός διατύπωσε την ανάγκη συνεργασίας του Υπουργείου με την ΚΕΔΕ και την ΕΕΤΑΑ προς την κατεύθυνση αυτή.   

Η συνάντηση ανέδειξε τη στήριξη της υπουργού προς το Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας του Δήμου Λαρισαίων, δημιουργώντας προοπτική για τη νεολαία και την πόλη της Λάρισας, ενώ παράλληλα αντικατοπτρίζει τη δέσμευσή της για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των νέων σε ολόκληρη την χώρα. Η προσέγγιση αυτή υπογραμμίζει τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ του κράτους και των τοπικών αρχών για την προώθηση των κοινωνικών και οικονομικών συμφερόντων των νέων σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Εκ του προεδρείου,

Σοφία- Ριζέλα Ραμάι

Εκπρόσωπος Τύπου Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας Δήμου Λαρισαίων

15-03-2024
Στη Λάρισα Αντιδήμαρχοι της Φουενλαμπράδα για το πρόγραμμα SHARE – Συνάντηση με τον Δήμαρχο Λαρισαίων, κ.Θανάση Μαμάκο

Η αλληλεγγύη γενεών, οι ανάγκες των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας αλλά και οι ανάγκες κοινωνικής στέγασης των νέων βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, στο επίκεντρο της συνάντησης του Δημάρχου Λαρισαίων, κ.Θανάση Μαμάκου, παρουσία και του Αντιδημάρχου Κοινωνικής Πολιτικής, κ.Παναγιώτη Δαλαμπύρα, με Αντιδημάρχους της ισπανικής πόλης Φουενλαμπράδα (περιοχή Μαδρίτης, Ισπανία), που επισκέφθηκαν τη Λάρισα, το πρωί της Τετάρτης, 13 Μαρτίου 2024.

«Είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις και εμπειρίες, καθώς και να διερευνήσουμε καινούριες λύσεις για τις πόλεις μας, τόσο με όρους βιώσιμης ανάπτυξης, όσο και με όρους κοινωνικής ενσωμάτωσης. Η ενίσχυση και η βελτίωση των υφιστάμενων πολιτικών και στρατηγικών, σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, είναι το ζητούμενο -στο επίκεντρο των δράσεων και πρωτοβουλιών είναι πρώτα απ’ όλα οι πολίτες», σημείωσε ο κ.Μαμάκος, με αφορμή τη συνάντηση.

Να σημειωθεί ότι η επίσκεψη της ισπανικής αντιπροσωπείας έγινε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος SHARE (Sustainable Housing Accommodation for a Regenerative Exchange), στο οποίο μετέχει ως transfer εταίρος ο Δήμος Λαρισαίων, μαζί με αντίστοιχους δήμους από την Ιταλία (Τέραμο) και τη Λιθουανία (Βίλνιους), πόλεις με συμπληρωματικά χαρακτηριστικά σε αυτά της Φουενλαμπράδα.

Στη συνάντηση, κατά την οποία έγινε και ανταλλαγή συμβολικών δώρων, από την πλευρά της ισπανικής πόλης μετείχαν οι κκ. Monica Sebastian Perez, Αναπληρώτρια Δήμαρχος, Ana Maria Perez Santiago, Αντιδήμαρχος Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, Alvaro Jose Revilla Castro, Γενικός Διευθυντής για την Κοινωνική Πολιτική, Alba Iglesias Clavito, Γραφείο Ευρωπαϊκών Χρηματοδοτήσεων, Χαράλαμπος Σαμαντζής, Υπεύθυνος για το έργο εκ μέρους του Δήμου Λαρισαίων και Ελένη Βεζαλή, συνεργάτης του προγράμματος.

Στη συνέχεια, η ισπανική αντιπροσωπεία επισκέφθηκε τον Μύλο του Παππά, όπου και πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας με τον Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής και Πολιτικών Ισότητας, κ.Παναγιώτη Δαλαμπύρα που παρουσίασε αναλυτικά στις δομές Κοινωνικής Πολιτικής και τα προγράμματα που είναι σε εξέλιξη στον Δήμο Λαρισαίων.

15-03-2024
Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου - Τετάρτη 20/03/2024, ώρα 13:00

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

15-03-2024
Όλη η πόλη μια γιορτή – Από τον Μύλο του Παππά η έναρξη των αποκριάτικων εκδηλώσεων του Δήμου Λαρισαίων

Ένα τριήμερο αποκριάτικων εκδηλώσεων αρχίζει σήμερα στη Λάρισα, με μουσικές, αναβίωση εθίμων, πολύ κέφι και χορό. Το «ραντεβού» δίνεται το μεσημέρι στον Μύλο του Παππά, με τα «Αποκριάς Δρώμενα 2024» του Δήμου Λαρισαίων να υποδέχονται τις… «νύφες» και τα «μπουλούκια» να ξεχύνονται στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Έτσι λοιπόν, σήμερα, Παρασκευή 15 Μαρτίου, στις 15:00, στο προαύλιο του Μύλου του Παππά η Φιλαρμονική Ορχήστρα και η Ορχήστρα Παραδοσιακής Μουσικής του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας, μαζί με τοπικούς συλλόγους κηρύσσουν την έναρξη των εκδηλώσεων. Θα αναβιώσει το έθιμο με τις «νύφες», με πολύ κέφι και ζωντάνια.

Στις 18:00 «Μπουλούκι» καρναβαλιστών, ξεκινώντας από τον Μύλο θα διασχίσει το εμπορικό κέντρο, συνοδεία παραδοσιακών οργάνων, δημιουργώντας μια μοναδική ατμόσφαιρα στα πρότυπα παλιότερων λαϊκών εθίμων, συμβάλλοντας στη νέα αντίληψη του εορτασμού της Αποκριάς στη Λάρισα.

Στις 19:00, το Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας, συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις του Δήμου, πραγματοποιεί αποκριάτικη γιορτή με “βασίλισσα” την κρέπα, στον πεζόδρομο της οδού Κούμα (μπροστά από το Ινστιτούτο), σε συνεργασία με τις σχολές Αρτοποιίας – Ζαχαροπλαστικής και Μαγειρικής, Αισθητικής και Βρεφονηπιοκόμων του ΙΕΚ Δήμητρα.


«Γαϊτανάκι» και «φωτιές»

Αύριο, Σάββατο της Τρανής Αποκριάς (16 Μαρτίου) στις 12:00 το μεσημέρι στην Κεντρική Πλατεία, καρναβαλιστές θα αναβιώσουν το «Γαϊτανάκι», υπό τους ήχους παραδοσιακών τραγουδιών.

Στις 19:30, τη σκυτάλη παίρνουν οι «φωτιές», έθιμο το οποίο θα αναβιώσει στην πλατεία Λαμπρούλη, στην πλατεία Ταχυδρομείου, στο Κλίμαξ, στην πλατεία Αβέρωφ, στο Πάρκο των Χρωμάτων – Χατζηχαλάρ, στις Εργατικές Κατοικίες του Αγίου Θωμά και στην πλατεία Φιλιππούπολης (χορηγός: Proteas-Παπαϊωάννου Αφοί ΑΕ), με άφθονο κρασί και με τη συμμετοχή χορευτικών συλλόγων. Στην Πλατεία Λαμπρούλη και την Πλατεία Ταχυδρομείου το κρασί θα προσφέρει δωρεάν ο Σύνδεσμος Ιδιοκτήτων Καταστημάτων Αναψυχής και Εστίασης Ν. Λάρισας (ΣΙΚΑΕΛ). Να σημειωθεί ότι την αφίσα για τις φετινές αποκριάτικες εκδηλώσεις, όπως επίσης και τον οδηγό πόλης για τις φωτιές, δημιούργησε και επιμελήθηκε ο Γιάννης Πέτρου (Κλίμαξ).

Στις εκδηλώσεις συμμετέχουν οι: Λέσχες Πολιτισμού Δήμου Λαρισαίων, Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Αβέρωφ "ο Θετταλός", Δρώμενον - Εστία Λαογραφίας και Τέχνης, Σύλλογος Φίλων Λαϊκής Παράδοσης Λάρισας – ΦΙΛΠΑ, Μορφωτικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Αγίου Θωμά, Εξωραϊστική Μορφωτική Λέσχη Φιλιππούπολης, Σύλλογος Αργιθεατών ν. Λάρισας “Ο Άγιος Νικόλαος”, Σύλλογος Ποντίων Λάρισας, Πολιτιστικός Σύλλογος Παλινοστούντων Ποντίων Λάρισας “ο Πόντος”, Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρασιατών ν. Λάρισας, Πολιτιστικός Σύλλογος "Η Ανατολική Ρωμυλία" Ν. Λάρισας, Σύλλογος Βλατσιωτών ν. Λάρισας, Σύνδεσμος Σαμαριναίων Λαρίσης και Περιχώρων “Η Αγία Παρασκευή”, Σύλλογος Γυναικών Β. Ηπείρου “Η Άσβεστη Φλόγα”, Πανθεσσαλικός Σύλλογος Καλαρρυτινών "Οι Καλαρρύτες", Πανηπειρωτικός Σύνδεσμος ν. Λάρισας, Μορφωτικός Σύλλογος Γιάννουλης, Πολιτιστικό Κέντρο Αγίου Γεωργίου, Χορευτική Ομάδα Δ. Λαρισαίων, Εξωραϊστικός Σύλλογος Αμπελοκήπων Λάρισας, Εργαστήρι Παραδοσιακής και Λαϊκής Μουσικής Μελωδία.

Την Κυριακή, 17 Μαρτίου, από τις 18.00, τη «σκυτάλη» παίρνουν οι συνοικίες, με αποκριάτικο γλέντι να στήνεται τόσο στην Πλατεία Ελευθερίας, στα Πυροβολικά, όσο και στην κεντρική πλατεία της Φαλάνης.


Καθαρά Δευτέρα σε όλο τον Δήμο

Την Καθαρά Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024, από τις 12:00 μ, στο Πάρκο των Χρωμάτων, στο Χατζηχαλάρ, θα προσφερθούν τα παραδοσιακά εδέσματα (φασολάδα, χαλβάς, σαρακοστιανά), ενώ θα γίνει και το πέταγμα του αετού, συνοδεία λαϊκής – παραδοσιακής ορχήστρας με τον Αλέξανδρο Τσιωνά.

Στα πλαίσια των διευρυμένων εκδηλώσεων του Δήμου, εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Καθαράς Δευτέρας θα πραγματοποιούνται σε τοπικά διαμερίσματα και κοινότητες. Από νωρίς το μεσημέρι, θα προσφέρονται παραδοσιακά εδέσματα, όπως φασολάδα, χαλβάς και άλλα σαρακοστιανά, ενώ παράλληλα θα γίνεται το πέταγμα του αετού, συνοδεία παραδοσιακής μουσικής.


Παράλληλες Εκδηλώσεις

Στο Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας, όλη την εβδομάδα παρουσιάζεται η φωτογραφική έκθεση με θέμα: "Τα χρώματα της παραδοσιακής Αποκριάς". Οι φωτογραφίες αποτυπώνουν ήθη και έθιμα της Αποκριάς στο νομό Λάρισας, αποτέλεσμα έρευνας που έχει διεξαχθεί από το μουσείο και προέρχονται από αρχεία που διαθέτουν οι σύλλογοι και οι τοπικές κοινότητες των δήμων του Νομού. Η μεταμφίεση, οι φωτιές, το γαϊτανάκι, τα “σχωρεμένα”, το μπουρανί είναι κάποια από τα έθιμα που απεικονίζονται. Την έκθεση επισκέπτονται σχολεία που θα γνωρίζουν τα αποκριάτικα ήθη και έθιμα της περιοχής και στη συνέχεια θα χορεύουν γαϊτανάκι και θα κάνουν αποκριάτικες κατασκευές.

14-03-2024
Αφιέρωμα στο μουσικοσυνθέτη Χρήστο Δέλλα

Μία μουσικολογοτεχνική εκδήλωση - αφιέρωμα στη μνήμη του μουσικοσυνθέτη Χρήστου Δέλλα διοργανώνεται την Κυριακή 31 Μαρτίου στις 11.00 π.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας από την Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Λαρισαίων και το Σύλλογο Βλατσιωτών Ν. Λάρισας.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση θα απευθύνουν ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Θωμάς Ρετσιάνης και η Πρόεδρος του Συλλόγου Βλατσιωτών Λάρισας κ. Κατερίνα Παλαιού.

Στη ζωή και στο έργο του Χρήστου Δέλλα θα αναφερθεί,  η Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων της Συμφωνικής Ορχήστρας Λάρισας και μέλος του Συλλόγου Βλατσιωτών κ. Νέλλη Βασβατέκη.

Σε απόψεις  προσωπικοτήτων του καλλιτεχνικού κόσμου της εποχής του Χρήστου Δέλλα, θα αναφερθεί η εκπαιδευτικός,  μέλος της Χορευτικής Ομάδας του Συλλόγου Ανδρομάχη Παραφέστα .

Αντιπροσωπευτικές συνθέσεις του Χρήστου Δέλλα θα αποδώσουν  ο μαέστρος της Συμφωνικής Ορχήστρας Λάρισας Χρήστος Κτιστάκης  και η φοιτήτρια της Νομικής του ΑΠΘ και πτυχιούχος βιολιού Μαρία Βασβατέκη.  Τραγούδια της ποιήτριας Χρυσάνθης Ζιτσαία σε σύνθεση του Χρ.Δέλλα θα ερμηνεύσει η  μέντζο σοπράνο Αμαλία Σδρόλια.

Το συντονισμό της εκδήλωσης έχει η Ευτυχία Κολοβέτσιου, μέλος του Δ.Σ. και  της Χορευτικής Ομάδας του Συλλόγου.

Ο Χρήστος Δέλλας υπήρξε ένας τρισυπόστατος καλλιτέχνης, βιολιστής, συνθέτης και καθηγητής του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης. Γεννήθηκε στη Βλάστη το 1900. Φοίτησε στο Διδασκαλείο Κοζάνης, όπου πήρε μαθήματα βιολιού. Οι πραγματικά ουσιώδεις μουσικές του σπουδές έγιναν στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, απ’  όπου πήρε το δίπλωμά του με άριστα το 1923 και ανέλαβε καθηγητής στο ίδιο Ωδείο. Από την τάξη του αποφοίτησαν πολλοί βιολιστές. Ως δεξιοτέχνης του βιολιού έδωσε πάρα πολλά ρεσιτάλ. Ως συνθέτης έγραψε έργα εμπνευσμένα από το χρώμα της Μακεδονικής μουσικής παράδοσης. Συντετριμμένος από τον θάνατο της κόρης του Ισμήνης την ακολούθησε στον τάφο τον Οκτώβρη του 1967.

Για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης σημαντική υπήρξε και η συμβολή του διακεκριμένου μαέστρου και συνθέτη κ. ΄Αλκη Μπαλτά, καθηγητή του τμήματος μουσικολογίας του ΑΠΘ, για το πολύτιμο υλικό που παραχώρησε στο Σύλλογο Βλατσιωτών Ν.Λάρισας, το οποίο προέρχεται από το αρχείο της μητέρας του, συγγραφέως και καλλιτέχνιδας Γαλάτειας Μπαλτά, μαθήτριας του Χρ. Δέλλα .

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

14-03-2024
Δωρεά στην παιδιατρική κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας από το Τμήμα Αθλητισμού του Δήμου Λαρισαίων

Σε μια συμβολική κίνηση ευαισθητοποίησης και αλληλεγγύης προχώρησαν οι καθηγητές Φυσικής Αγωγής της Κοιν.Σ.Επ. «Αθλοτεχνίες», που υλοποιούν τα προγράμματα Αθλητισμού του Δήμου Λαρισαίων.

Συμβάλλοντας στην προσπάθεια να συνεχίσουμε να εμπνέουμε ελπίδα και να συνεισφέρουμε στην υγεία, το τμήμα Αθλητισμού μέσω των καθηγητών του, προχώρησε στη δωρεά δέκα πολύχρωμων καρεκλών για τους συνοδούς των παιδιών και ενός ψυγείου για την Παιδιατρική κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας. Τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν ήταν από την ευγενική προσφορά των γυναικών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Άθληση και Γυναίκα σε συνεργασία με τις Ακαδημίες του Τμήματος Αθλητισμού του Δήμου Λαρισαίων.

Το «παρών» έδωσαν ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Άθλησης κ.Ηρακλής Γερογιώκας, η προϊσταμένη του τμ. Αθλητισμού κ.Έλενα Ζήλου, καθώς και αντιπροσωπεία των Γυμναστών, αποτελούμενη από τις κ.Σταυρούλα Λαδοπούλου, Εύη Ευαγγέλου, Σοφία Χατζή.

Τους υποδέχτηκαν με χαρά ο Διοικητής Γρηγόριος Βλαχάκης, η Διευθύντρια του Παιδιατρικού Τμήματος Αλευρά Σοφία, η Προϊσταμένη του παιδιατρικού τμήματος Μάνη Μαρία, η Διευθύντρια Διοικ/κής-Οικ/κής Υπηρεσίας Σαρακατσάνου Δήμητρα, η Βρεφονηπιοκόμος Ευγενία Καρακώστα, όπως Ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της Παιδιατρικής κλινικής.

Με αγάπη κρατάμε τα χαμόγελα και τα ευχαριστώ του προσωπικού της κλινικής και ευχόμαστε με την πράξη αυτή να συμβάλλαμε έστω και στο ελάχιστο να γίνει πιο εύκολο το έργο που καθημερινά καλούνται να βγάλουν εις πέρας.

13-03-2024
Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης-Άνοιξης διοργανώνουν η Αντιδημαρχία Πολιτισμού Δήμου Λαρισαίων και η Ε.ΛΟ.ΣΥ.Λ., σε συνεργασία με την Ουνέσκο Πειραιώς και Νήσων, την Ε.Λ.Β.Ε. και τον Σύνδεσμο Σαρακατσαναίων Λάρισας «Ο Κατσαντώνης» την Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024, στις 19.00 στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο Λάρισας, (Ρούσβελτ 59).

Την κεντρική ομιλία της εκδήλωσης με θέμα: «1974-2024: Πενήντα χρόνια ιστορίας και προσφοράς της παιδικής Λογοτεχνίας», θα κάνει ο κ. Γεώργιος Δ.Καψάλης, Ομότιμος καθηγητής, πρώην Πρύτανης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ενώ σύντομους χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο Πρόεδρος της Ουνέσκο Πειραιώς και Νήσων ο κ. Ιωάννης Μαρονίτης, καθώς και ο Πρόεδρος της Ε.Λ.Β.Ε. κ. Ελευθέριος Μουφτόγλου.

Θα ακολουθήσουν απαγγελίες ποιημάτων από μέλη της Ε.ΛΟ.ΣΥ.Λ., του Θεατρικού Εργαστηρίου «Φαέθων» Ανατολικής Ρωμυλίας Λάρισας, καθώς και από εκπαιδευτικούς και μαθητές από το 6ο Γυμνάσιο Λάρισας, το 5ο Λύκειο Λάρισας και το 45ο Δημοτικό Σχολείο Σ.Κ. Λάρισας. Θα συμμετέχουν σχήματα κλασικής μουσικής, τραγουδιού a cappella, καθώς και η χορωδία του Πειραματικού Γυμνασίου Λάρισας, με μουσικό την κ. Μάγδα Ζαχαρίου. Επίσης, θα εκτεθούν έργα του εξαίρετου ζωγράφου κ. Δημήτρη Κυριάκου. Η εκδήλωση θα κλείσει με χορούς από το παιδικό τμήμα του Συνδέσμου Σαρακατσαναίων Λάρισας «ο Κατσαντώνης», με χοροδιδάσκαλο τον κ. Δημήτρη Σαμουρέλη. Τον συντονισμό της εκδήλωσης θα έχουν η Πρόεδρος της Ε.ΛΟ.ΣΥ.Λ. κ. Δήμητρα Μπαρδάνη και η Γενική γραμματέας κ. Βασιλική Καρατάσιου -Τσιώλη. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Πολιτική Προστασία

Job Center

Δημοτικό Καταφύγιο Αδέσποτων Ζώων

Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας
Πανεπιστήμιο των Πολιτών

Κατασκήνωση στην Πόλη

Κέντρο Κοινότητας Δήμου Λαρισαίων

Δημοτική Ραδιοφωνία Λάρισας

Εβδομάδα Ευρωπαϊκής Κινητικότητας

Διεθνής Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός για τον Περιβάλλοντα Χώρο του Αρχαίου Θεάτρου

Επανασύνδεση ρεύματος για ευπαθείς ομάδες

Οικογιορτή Λάρισας

Λάρισα Ιστορία Πολιτισμού Παρελθόν και Μέλλον

Βόλτες στην πόλη του Πολιτισμού και της Εκπαίδευσης

Εκδρομές στη Λάρισα PDF

Larissa Tours and Excursions

Food Corridors European Program

Εμβολιάζομαι Νοιάζομαι

  ΕΟΔΥ Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας

Λάρισα Είμαστε Μαζί απέναντι στον covid-19

ΚΔΑΠ - ΚΔΑΠ μεα

Βρείτε σε ποια Κοινότητα του Δήμου Λαρισαίων ανήκετε

Υδάτινοι Πόροι και Περιβάλλον Θεσσαλίας

Πολυοδηγός για Μετανάστες - Multiguide for Immigrants

Λάρισα Πόλη που Μαθαίνει 

Stop TTIP/CETA

Η Ευρώπη σου

Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τις Πράσινες Δημόσιες Συμβάσεις

Εγγραφή στο 112

Μέτρα Προστασίας από τα Κουνούπια

Δήμος Λαρισαίων

Σχεδιάζουμε

μία σύγχρονη πόλη, που κάθε πολίτης θα χαίρεται να ζει σε αυτή

Αναπτύσσουμε

κοινωνικές υποδομές και υπηρεσίες για τους πολίτες και τους επισκέπτες

Δίνουμε έμφαση

στην παιδεία, τον πολιτισμό και στην ενίσχυση των θεσμών

Υλοποιούμε

έργα υποδομών που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη της πόλης

Επικοινωνία

ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ
Ίωνος Δραγούμη 1
Τ.Κ. 41222

Τηλ. Κέντρο: 2413 500 200
E-mail: protokolo@larissa.gov.gr

Σχετικά

diavgeia m1

kairos 1